De campagne ‘Werken aan je toekomst’ van Vastenactie – van 26 februari tot en met 12 april 2020 – staat in het teken van beroepsonderwijs en ondernemerschap in ontwikkelingslanden. Een goede opleiding stelt mensen namelijk in staat een redelijk inkomen te verdienen en eventueel een eigen bedrijfje op te zetten.
Eshita, onderneemster

Eshita

Dat laatste is Eshita (38) in Bangladesh goed gelukt. Eshita is getrouwd en heeft een zoon van elf jaar. Zij en haar man werken hard maar toch hadden ze altijd moeite om rond te komen. “Drie dingen hebben mij geholpen,” vertelt Eshita, “vis, pluimvee en wormencompost. Een medewerkster van Caritas leerde mij eenden en kippen te fokken, vis te kweken en wormencompost te maken. Dat verkoopt goed, mijn inkomen is verdubbeld zodat ik meer kan bijdragen aan het huishouden. Mijn man waardeert het en ik heb al een mooi bedrag kunnen sparen voor de opleiding van onze zoon.”
Minifokkerij
Gevraagd naar haar plannen voor de toekomst antwoordt ze: “Vroeger had ik één kip, nu heb ik er acht en 22 kuikens en ook veertien eenden. Ik heb een geweldig plan. Binnen een jaar hoop ik een minifokkerij te hebben met honderd kippen en honderd eenden. Die koop ik niet, ik fok ze zelf. Dan hou ik de hennen en verkoop ik de haantjes.”
Op eigen benen
Met de campagne 2020 wil Vastenactie nog veel meer mensen helpen op eigen benen te staan, voor zichzelf en hun familie te zorgen én een rol te spelen in hun gemeenschap, onder meer in Bangladesh, Zambia en Sierra Leone. Ze krijgen een opleiding of steun bij het opzetten van een eigen onderneming.
Wij doen een beroep op u
Wij, de werkgroepen Missie, Ontwikkeling, Vrede van de parochie Maria Sterre der Zee, ondersteunen graag deze opleidingsprojecten van Vastenactie. Wij nodigen u dus uit royaal te geven aan de collectes in de kerk. U kunt uw bijdrage ook overmaken op bankrekening NL81 RABO 0102 4487 36 ten name van Parochie Maria Sterre der Zee, onder vermelding van ‘Vastenactie 2020’.
foto’s Vastenactie