Het bezoek dat pater Yan Asa SVD van begin oktober tot 23 december 2022 aan West-Timor bracht, zorgde voor een nieuwe impuls in de aanleg van een waterleiding naar zijn geboortedorp Hulanok. Onder meer door de coronapandemie was het werk, van start gegaan met de opbrengst van de Adventsactie 2018 in onze parochie, nagenoeg tot stilstand gekomen.

De vertraging in de uitvoering heeft gelukkig ook een positief effect: het plan kan vrijwel zeker worden uitgebreid met het doortrekken van de waterleiding naar twee buurdorpen van Hulanok: Baunuba en Bonibais. Dit is van belang om onderlinge afgunst te voorkomen.

Om dit te bereiken heeft pater Asa zich verzekerd van de medewerking van de katholieke parochie, de lokale gemeente en de stamhoofden van Mausone. De eersten zijn onmisbaar voor de uitvoering van het plan, de laatsten zijn belangrijk als ‘eigenaar’ van de waterbron.

Verder vond pater Asa in het nabijgelegen Atambua een veldmedewerker van justitie bereid als contactpersoon op te treden na zijn vertrek naar Nederland. Want hij is sinds Kerstmis weer aan het werk in zijn parochie in Duivendrecht.

Wij zijn blij dat er door het groot verlof van pater Asa op Timor weer vaart komt in de uitvoering van ons adventsproject.

MOV-werkgroepen parochie Maria Sterre der Zee

Het dorp Hulanok ligt hoog. Over 1,8 kilometer daalt het terrein naar de waterbron in Mausone. Dus komt er daar een waterpomp op zonne-energie te staan. Het blauwe bouwwerk is een betonnen waterreservoir.
Rechts op de foto pater Asa.
Pater Asa, tweede van rechts, in gesprek met de stamhoofden in Mausone. Zij krijgen de verzekering dat de lokale tradities en rituelen rond de waterbron gerespecteerd zullen worden.
De waterbron in Mausone.