kerkwachtZomaar op een willekeurige middag in onze kerk, vanaf 13:30 uur:

  1. Een halve bus, 20 mensen, doet ‘even de kerk’: of ze foto’s mogen maken? Ja hoor, maar niet op de altaren komen.
  2. Daarna 2 mensen uit Hongarije
  3. Dan 5 Chinezen met parasol/paraplu
  4. Tussendoor Nederlanders: groepen van 2, 1, 3, 4, 4, 3, 4, 2, 2, 1, 3… die middag totaal 31.
  • Een gesprek over de biechtstoel en biechthoren. Dat is toch iets van vroeger? Nee hoor, hier wordt dagelijks de biecht gehoord, op zaterdag op vaste tijden.
  • Kerk van Cuijpers, diezelfde als van het Rijksmuseum in Amsterdam? Goh, wist ik niet, vandaar dat die zo mooi is.
  • Maria- en Jozef-beelden uit de schuilkerkperiode, uit 1700, hier op zolder teruggevonden; lindenhout en witgeschilderd, dat was mode toen. Goh, interessant.
  • Komen hier nog veel mensen naar de kerk? Elke zondag 500?? Drie missen op zondagmorgen waarvan die van 10:15 uur in het Latijn???

Dan kom ik ook een keer luisteren!
Zo gaat het al jaar en dag. Onze mooie kerk van de H. Jacobus wordt elke dag na de middagmis opengehouden voor bezoekers, van pakweg 13:30 tot 15:00 uur (zaterdags tot 16:00 uur). Daarmee halen wij een heleboel mensen binnen, met evenzoveel interesses en motivaties. En menigeen voelt zich aangesproken door de sereniteit, door de rust, door het mooie gebouw of …… door de gastheer/gastvrouw. We noemen ze: de kerkwacht en natuurlijke houden ze een oogje in het zeil. Maar het is veel méér dan dat. Zie de gesprekken boven, als voorbeeld. Als gastheer/gastvrouw kun je de meest uiteenlopende gesprekken voeren met evenzoveel verschillende mensen. Dat is -ook voor jezelf- bijzonder inspirerend. En geen angst, U staat in het begin met een ervaren kracht.
Graag zouden we het college van kerkwachten uitbreiden met nieuwe mensen, vooral op de dinsdag en de zaterdag. Het is maar een paar uurtjes en U kunt dit doen zo vaak U wilt: een keer per week of per 2 weken of per maand, alle keren helpen. Wilt U ons helpen de gasten te ontvangen en bovendien Uzelf een interessante middag bezorgen, geef U dan op aan Ruud Ammerlaan, tel. 070 – 360 55 92, of per e-mail aan: Jacobus@rkdenhaag.nl.
Bij voorbaat dank!
De Beheercommissie en het college van kerkwachten