Paden en paarden

‘Zaterdag 22 oktober werden alle vrijwilligers van de Sint Jacobus de Meerdere verwacht voor de 2-jaarlijkse uitgangsdag, georganiseerd door de beheercommissie van de kerk. Dit jaar voelde het bijna als een thuiswedstrijd. We waren te gast bij de broeders van Sint Jan in hun klooster aan de Oude Molstraat. Vandaar vertrok om 14.00 uur de eerste groep deelnemers naar de Koninklijke Stallen. We liepen via de poort in de Molenstraat, langs de Marechaussee door wie onze identiteit gecontroleerd werd en langs het prachtige gebouw van het archief van het Koninklijk Huis. In de Stallen werden we opgewacht door een tweetal oudgedienden ( de menner van de gouden koets en de ruiter van het eerste paard ) die met spijt vertelden dat ze na 40 jaar dienstverband met pensioen waren. Aan de vele paarden die in de stallen aanwezig zijn, was dat echter niet te merken. Onze gids werd van verre herkend en met luid gehinnik begroet. Onder het vertellen van leuke anekdotes leidde de gids ons door het hele gebouw. Het grote complex met zijn tuigkamers, de ruimte met de verschillende prachtige koetsen, en de “binnenbak” maakten op de bezoekers een enorme indruk. De gouden koets was in verband met de restauratiewerkzaamheden niet aanwezig, maar de glazen koets deed er eigenlijk niet voor onder.
Tussentijds genoot de tweede groep van de film My Way, over de reis van een vader langs de paden van de Camino naar Santiago de Compostela. In verband met de tijd, was maar een enkeling in de gelegenheid om de hele film te zien. Deze maakte echter zoveel indruk dat direct het plan werd opgevat om de hele film bij gelegenheid nogmaals te vertonen. Na het middag progamma namen we deel aan de vespers in de kapel bij de broeders. Het licht door de glas in loodramen van de prachtige kapel en het gezang en de mooie teksten van de broeders, raakten velen diep.
De dag werd besloten met een gezellige borrel in de tuinkamer en aansluitend een uitstekend verzorgd diner. De tafelaankleding was in de stijl van het Koninklijke van deze middag. Rood, wit blauw en oranje. Tussendoor vertelde pater Thomas o.a. over de schuilkerk en lichtte de beheercommissie in liedverband een tipje van de sluier over hun vergadertechnieken.  Kees Nusteling las een brief voor van vrijwilligster Carmen Doebar, Hans Haarsma vermaakten menigeen met zijn onvolprezen kerkmoppen en Lore bedankte de broeders met een prachtig lied. We spraken met elkaar en haalden de band, die wij zo nodig hebben, weer aan. We kijken terug op een zeer geslaagde middag en avond. De locatie, het bezoek en de sfeer waren ongeëvenaard. Alle organisatoren, heel erg bedankt.