Requiem & Krönungsmesse door Excelsior koor

Het Requiem en de Krönungsmesse zijn zonder twijfel de meest aansprekende koorwerken van Mozart. Hierin is Mozart in al zijn facetten te horen: virtuoos, meeslepend, ontroerend, jubelend, troostend en overweldigend.
Op zaterdag 30 september 2023 voert Excelsior beide magistrale werken uit.

Zaterdag 30 september 2023 – 20.00 uur

Heilige Antonius Abtkerk
– Scheveningseweg 235 – Den Haag

KZV Excelsior – Koor

Lauren Armishaw – sopraan
Esther Kuiper – alt
Leon van Liere – tenor
Pierre Mak – bas

Eric Koevoets – orgel

Holland Symfonie Orkest

Mirjam van den Hoek – dirigent

Toegang

Toegang €30,– |  Studenten, Ooievaarspas en CJP: €15,–.
Toegang inclusief pauzedrankje en programmaboekje.

De kaartverkoop start 1 augustus a.s.
Vrienden van Excelsior steunen Excelsior en hebben bij ons een streepje voor. Als Vriend heeft u twee weken voorrang bij de kaartverkoop. Geef u nú op als Vriend en kies als eerste de beste plek in de zaal! Hier vertellen wij u alles over de voordelen die u heeft bij de kaartverkoop.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Excelsior en het concert?
Geef u nú op voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven

De Krönungsmesse

Het werk werd in 1779 voor het eerst uitgevoerd bij de kroning van Koning Leopold II in Praag. Het is een bijzonder feestelijke mis met opera-achtige allure. Het is niet voor niets dat Mozart het thema van het Agnus Dei later ook in Le Nozze di Figaro gebruikte. Eén van de mooiste, zo niet dé mooiste mis uit zijn Salzburger tijd. Een strak ritmisch Kyrie, een stralend en uitbundig Gloria, een overrompelend Credo en een uitbundige koorfinale zijn slechts enkele hoogtepunten in dit werk.

Het Requiem

Mozart componeerde het Requiem in 1791 op zijn sterfbed. Hij heeft het niet kunnen voltooien, want op 5 december van dat jaar haalde de dood hem in. Zijn student en assistent Franz Xaver Süßmayr heeft de ontbrekende delen van het werk geschreven. Er zijn meer pogingen gedaan het Requiem te voltooien, maar die van Sußmayr is de meest bekende en het is deze versie die verreweg het meest wordt uitgevoerd. Zo ook dit keer door Excelsior.

Wie kent niet de dramatische scène uit de Oscar-winnende film Amadeus, waarin Mozart het Requiem dicteert aan zijn jaloerse collega Salieri? Een puur verzinsel van de filmmakers natuurlijk, maar de beelden blijven op je netvlies gebrand. En dan die muziek… Je ziet en hoort hoe Mozart tekst, instrumenten en koor stukje voor stukje aaneenrijgt tot een aangrijpend geheel. Requiem aeterna, Confutatis maledictis, Voca me… Salieri is verbijsterd. Wij ook.

30 september 2023 – 20:00
20:00 — 22:30 (2h 30′)

H. Antonius Abt

Excelsiorkoor