Net als andere jaren organiseert Vastenactie ook dit jaar de Vastenactie-campagne. De campagne staat in het teken van beroepsonderwijs en ondernemerschap in ontwikkelingslanden. Met een opleiding zijn mensen namelijk beter in staat een inkomen te verdienen en een eigen bedrijf op te zetten.

De afgelopen drie jaar volgden al meer dan vierduizend mensen een beroepsopleiding met hulp van Vastenactie en kregen meer dan tienduizend jongeren onderwijs. Tijdens de Vastenactie-campagne 2021 willen we nog meer mensen helpen een zelfstandig bestaan op te bouwen, zodat ze voor zichzelf en hun familie kunnen zorgen én een rol kunnen spelen in hun gemeenschap.
Goed (beroeps)onderwijs biedt kansen
Gebrek aan scholing is een belangrijke oorzaak van werkloosheid en armoede. Een (beroeps)opleiding kan daar verandering in brengen en de kans op een goede baan vergroten. Wie een redelijk inkomen verdient hoeft zich geen zorgen te maken over maaltijden of een dak boven het hoofd. Dat biedt ruimte om na te denken over de toekomst en actief deel te nemen aan de samenleving. Het maakt mensen dus economisch en maatschappelijk sterker.
Wat doet Vastenactie?
In 2021 ondersteunt Vastenactie wereldwijd projecten die mensen toegang bieden tot onderwijs en ondersteuning geven bij het opstarten van een eigen onderneming. Deze projecten bestaan onder meer uit het aanbieden van trainingen, het faciliteren van onderwijsruimten en het verschaffen van lesmateriaal. Op www.vastenactie.nl leest u meer over deze projecten.
Voorbeeld uit Zambia: Zewelanji volgt opleiding tot naaister
Zewelanji Namutanda (24) woont in Maroundi, een dorp in het Mbala-district in het uiterste noorden van Zambia. Ze woont samen met haar zoontje van anderhalf bij haar moeder en oudere broer. Zewelanji kon dankzij het Households in Distress-programma (HID-programma) naar de basisschool en de middelbare school. Nu volgt ze een kleermakersopleiding via het project. Haar meisjesdroom kwam uit!

Toen Zewelanji een jaar oud was, overleed haar vader. Haar familie stelde haar vier jaar later onder de hoede van het Sunsuntila dagopvang centrum in Mbala. Het centrum is een van de onderdelen van het Households in Distress-programma dat wordt geleid door de zusters van het Heilig Hart. Zewelanji is heel dankbaar voor de steun die ze ontving: “Ik weet echt niet wat er van mijn leven terecht zou zijn gekomen zonder de steun en hulp van het HID-programma. Ik ben de eerste paar jaar op Sunsuntila naar de kleuterschool gegaan en later naar de openbare basisschool. De zusters betaalden toen het schoolgeld voor me, want thuis was daar geen geld voor. De zusters zorgden ook voor voedsel, kleding en geestelijke steun en begeleiding. Dankzij hen ben ik nu een verantwoordelijke, volwassen vrouw.”
Zewelanji kon met steun van het HID-programma de middelbare school succesvol afronden, maar zat vervolgens twee jaar werkeloos thuis: “Er was niemand die me kon helpen om een vak te leren vanwege de financiële beperkingen van mijn familie. Mijn hoop op een succesvol leven verdween, want al mijn plannen leken onhaalbaar. Toen ik het echt somber begon in te zien, kreeg ik de kans van mijn leven: ik mocht een opleiding tot kleermaker volgen, zodat ik een gediplomeerd naaister zou worden. Ik dacht eerst dat ik droomde, maar het was echt! Dankzij het HID-programma en partners als Vastenactie, ontwikkelt mijn leven zich op een manier die ik nooit had kunnen dromen.”

Voor Zewelanji wordt met de opleiding een lang gekoesterde droom werkelijkheid: “Als jong meisje maakte ik al mijn eigen kleding en ik vertelde mijn moeder toen al dat ik later kleding voor anderen wilde maken met mijn eigen naaimachine. Eerst dacht ik dus dat ik droomde toen ik werd uitgenodigd voor de opleiding, maar het was echt!”
Samen met 23 andere jongeren volgt Zewelanji de opleiding. Ze ziet de toekomst nu hoopvol tegemoet: “Het zal me in staat stellen om mijn eigen baas te zijn als ik hard werk. Bovendien kan ik dan voor mijn zoontje, mijn moeder en mijn broer zorgen én een mooi huis voor mijn moeder bouwen,” zegt ze. Wat ze met haar eerst verdiende geld gaat doen? “Ik wil voedsel kopen voor mijn broers en zussen in weeshuis Sunsuntila. Andere mensen hebben mij destijds geholpen en dat wil ik nu ook voor anderen doen.”
Wat kunnen wij doen?
Vastenactie helpen de projecten te ondersteunen door te doneren:
- Via de bankrekeningnummers van onze geloofsgemeenschappen o.v.v. “Vastenactie” of
- Rechtstreeks aan de Vastenactie:
– Bankrekening NL21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. Vastenactie, Den Haag;
– Door de bijgaande QR-code met de mobiele telefoon te scannen en het bedrag via iDEAL over te maken.

Hieronder is een interview te zien over de effecten van corona op de mensen in de sloppenwijk Kibera. (Bron: https://www.vastenactie.nl/campagne-voeren-in-coronatijd)
Hartelijk bedankt daarvoor.
Namens de werkgroepen Missie, Ontwikkeling en Vredeswerk,
Michiel Timmerman