Terugblik van een fietsende pelgrim op de Nationale Bedevaart naar Brielle zaterdag 9 juli 2022
“Dit jaar is het precies 450 jaar dat 19 geestelijken (de Martelaren van Gorkum) in Brielle hun leven gaven voor hun geloof in de Eucharistie en hun trouw aan de Paus. Voor de tiende keer gaan wij ons vanuit Den Haag aansluiten bij deze jubileum bedevaart. We gaan per fiets en met de bus,
Het thema van de bedevaart is:
‘Eén van Geloof en één van Geest’. Het belooft weer een inspirerende bedevaart te worden”,
Zo las ik in de het Sint Jacobusnieuws.
Aldus, besloot ik mij op die zaterdag aan te sluiten bij de groep enthousiaste, sportieve fietsers die om 6.45 uur zou starten op het kerkplein van de H. Jacobuskerk om vervolgens te fietsen naar Brielle.
Na het gezamenlijk openingsgebed op het kerkplein door pater Esteban Kross (vicaris generaal en plebaan van de Kathedrale basiliek in Paramaribo) stappen de pelgrims op de pedalen op weg naar een dag vol devotie. De route op deze vroege ochtend loopt via Rijswijk, Delft, Schipluiden, Maasland en Maassluis waar we per veerboot oversteken naar het eiland Rozenburg. Onderweg haken, volgens afspraak, nog een aantal fietsende pelgrims aan.
Aangekomen bij de veerboot in Maassluis, worden we verrast met verse koffie en koek, dat geeft ons wat energie voor het vervolg van de route.
Na een omweg, vanwege werkzaamheden aan de Calandbrug, komen we met 20 fietsers aan bij het Heiligdom, daar treffen we de overige pelgrims van de bus. We zijn mooi op tijd, om 11 uur begint de pontificale eucharistieviering, voorgegaan door hoofdcelebrant Mgr. H.J.H. van den Hende.
Negentien Passiebloemen
Bijzonder indrukwekkend in deze bedevaartkerk is het hoogaltaar. Rond het grote houten kruis met koperen christus zien we 19 passiebloemen via sierlijke ranken met elkaar verbonden. Elke passiebloem staat voor een martelaar en heeft een kroontje en een kruisje.
De passiebloemen staan ook symbool voorde wonderlijke mysterieuze bloemen die in de 17e eeuw groeiden op de plek waar de 19 geestelijken de marteldood stierven.
In het kunstwerk verwijzen de passiebloemen naar het lijden van Jezus.
De symboliek van de Passiebloem
De bloemenkroon van de passiebloem staat voor de doornenkroon van Jezus.
De drie stampers staan voor de drie spijkers die zijn handen en voeten doorboorden.
Na de viering nuttigen we samen de lunch op het veldje naast de kerk.
Aansluitend volgt het middagprogramma:
-Rozenkransgebed in de kerk
-Kruisweg door de rondgang
-Vesperviering met processie op het martelveld.
Tenslotte, hoe bijzonder is het dat op deze plek, waar destijds in 1572 zoveel hardheid heeft plaatsgevonden, vandaag zoveel saamhorigheid en barmhartigheid voelbaar is! Indrukwekkend!
Afsluiting met de pelgrimszegen
Vandaag hebben wij ons laten ons inspireren door het diepe geloof van voorgangers, de 19 martelaren die hun leven hebben gegeven voor het Pontificaat, de Eucharistie en de Sacramenten.
Om 17 uur vangt de terugtocht aan, wederom stappen we op de pedalen, de frisse tegenwind tegemoet.
Bij Schipluiden scheiden onze wegen, we nemen afscheid, een ieder neemt vanaf hier zijn eigen weg naar huis.
“Laten we verder gaan op het pelgrims pad van het leven”
Deze dag heeft mij geraakt, een dag om aan te bevelen voor volgend jaar, voor u, voor jou!
Met dank aan Kees Nusteling en Lore Olgers voor de organisatie en hun goede zorg van deze bedevaart.
En dank aan jullie, fietsende mede pelgrims voor jullie gezelschap en het duwtje in de rug.
Annette Cazander
Verslag busreis Bedevaart Brielle zaterdag 9 juli 2022
Wij mochten weer, na twee jaar geen bedevaart, naar Brielle. Bijna was er geen bus, maar door voortvarend optreden van Lore Olgers vrijdag was er toch een bus.
Al vroeg opgestaan om de mede bedevaartgangers op te vangen bij de Emmaus kerk. Nadat iedereen was ingestapt gingen we richting Parkstraat, de Jacobus Kerk. Daar werden stoelen en een tafel ingeladen en de andere bedevaartgangers.
Nadat iedereen was ingestapt, de bus was vol, gingen we op bedevaartreis.
De stemming zat er goed in. Diaken Paul Kuhlman begon met een uitleg over het gebeuren van de Martelaren van Gorcum 450 jaar geleden en eindigde met een tientje van de rozenkrans.
Vicaris Kross zette een mooi lied in en ook Victorine Numbi liet een paar liederen ten gehore brengen.
Ruim op tijd kwamen we bij de Bedevaartkerk aan, waar de fietsers uit Den Haag inmiddels ook waren aangekomen.
We hebben een mooie Viering gehad met als hoofd celebrant Mgr. J. van den Hende.
Na de Viering kwamen we bij elkaar om gezamenlijk de lunch te gebruiken op het grasveld naast de kerk. Lorre Olgers had ook de nodige versnaperingen meegebracht.
Na het Rozenkransgebed, de Vespers en de Processie, het was inmiddels tegen vier uur, stapten we weer de bus in, op weg naar huis met een hoofd vol prachtige momenten en inspiratie. Ik denk dat deze dag nog lang zal doorwerken.
We hopen volgend jaar weer op een mooie bedevaartreis.
Bert van der Horde