Nieuw altaarorgel opgeleverd

Met de oplevering van het nieuwe altaarorgel in de kerk van de H. Jacobus de Meerdere is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werden plannen ontwikkeld om vooraan in de kerk in de nabijheid van het liturgisch centrum tot een volwaardig begeleidingsinstrument te komen. Het pijporgel zou ter ondersteuning  moeten dienen van de Cantorij die vanaf die plaats de Nederlandstalige liturgie ondersteunt; ook de Schola Cantorum van Cantemus Domino die op regelmatige tijden de vaste en wisselende Gregoriaanse gezangen op die locatie verzorgt zou een welkome ondersteuning hiervan ondervinden, met name voor de vaste gezangen die alternatim met de geloofsgemeenschap gezongen worden.
Ook de uitvaarten, vaak vieringen met kleine gezelschappen, vroegen om een bescheiden doch adequaat begeleidingsinstrument. Naast de uitgesproken liturgische functie zou het instrument ook de muzikale ondersteuning kunnen bieden voor de concertpraktijk in het algemeen; een echo van het  grote orgel op de hoge koortribune.

Zoals op de foto’s is te zien, is het resultaat visueel schitterend. Uiteraard bent u van harte uitgenodigd om dit nieuwe altaarorgel ook te komen beluisteren in de diverse concerten die door het jaar heen gegeven worden. Mocht u meer willen weten over dit project en de details van het orgel, leest u dat hier.