Museumnacht in de Jacobus

Zaterdag 21 oktober is er in het centrum van DenHaag een groot evenement gaande. De jaarlijkse museumnacht. Ongeveer 9000 mensen van 20-40 jaar gaan deze avond van museum naar museum. Hier krijgen ze interesse voor en raken vertrouwd met al het mooie dat cultureel Den Haag te bieden heeft.

Jacobus de Meerdere

De Haagse Gemeenschap van Kerken (HGK) wilde dit jaar graag mee doen aan dit evenement. “We moeten de kerk daar zichtbaar maken waar de mensen zijn” . De keuze lag bij de H. Jacobus de Meerdere kerk omdat we daar als christenen midden in Den Haag extra zichtbaar zijn.  Belangrijk punt was in de voorbereiding dat we geen museum zijn, maar een religieus gebouw. We willen zo dicht mogelijk bij ons zelf blijven en de belangrijke spirituele elementen uit ons gebouw versterken. Dit wilde we op een speciale manier laten zien aan de bezoekers.

Museumnacht in de Jacobus
Museumnacht in de Jacobus

Vrijwilligers

Met een flink aantal vrijwilligers werd de kerk op zijn mooist voorbereid voor de avond. De Maria Kapel werd een stilte ruimte waar gelegenheid was om een kaarsje aan te steken, stilte en gebed. De koorzolder werd gebruikt door studenten van het conservatorium om daar ieder uur een workshop te geven over geluid in de stilte.

Museumnacht mariakapel
Museumnacht mariakapel

Bezoekers

De kruisweg van Jezus werd aangelicht en kwam daardoor nog mooier naar voren. Mensen kregen bij binnenkomst de gelegenheid om een audiotour te kiezen. Eén van de tours was een rondgang door de kerk waar de Heiligen en het leven van Jezus centraal stonden. De kruisweg kreeg bijzondere aandacht waardoor er bij de bezoekers veel vragen en gedachten opkwamen. Er waren voldoende vrijwilligers om eventueel met de bezoekers in gesprek te gaan. Ook de parochie-vicaris (van der Helm) die met 40 pelgrims uit de parochie deze avond terug kwam van een pelgrimage aan Santiago de Compostella, heeft nog vrijwilligers en vooral bezoekers gesproken.

Santiago

In Santiago de Compostella ligt de H. Jacobus begraven. Vele pelgrims trekken ieder jaar te voet naar deze plaats in noord Spanje om hun eigen levenstocht te overzien, te reflecteren en te bidden. Ook tijdens de museumnacht was hier tijd voor. Een echte Jacobus presenteerde zichzelf aan de bezoekers en daagde hen uit om na het horen van zijn levensverhaal na te denken over hun eigen leven.

Museumnacht Jacobus
Museumnacht Jacobus

Een positieve avond, ruim 300 mensen hebben de keus gemaakt om de drempel van de kerk over te gaan en zich te laten raken en inspireren voor het moois dat de kerk hen te bieden heeft. Laten wij als christengemeenschap van Den Haag bidden voor deze bezoekers en ook voor ons zelf dat we gastvrij durven te zijn voor mensen die de weg naar de kerk niet goed meer kennen.