Zaterdag 15 april, een zonnige dag, en een lange rij mensen voor de ingang van de Jacobus de Meerdere kerk. Wat was er te doen? Meer dan 700 personen hadden een toegangskaart om de Missa in Mysterium te kunnen bijwonen. De Missa in Mysterium is een volledige katholieke mis met benedictijner monnik en priester Marc Loiaux osb als celebrant. Herman Finkers trad op als regisseur en lector.
Alle aanwezigen speelden een actieve rol tijdens de mis en zongen een groot deel van de gezangen mee.

In een volle kerk kwam het ensemble Wishful Singing bestaande uit vijf vrouwen gekleed in rode togen door het middenpad al zingend binnen. Vrouwelijke en mannelijke acolieten gingen hen voor met wierook en kruis.
Het was indrukwekkend: de zuiverheid van de Gregoriaanse zang, de ingetogenheid. De kerk was muisstil, men was onder de indruk.
Het is opvallend dat een traitionele mis zoveel mensen trekt. Jong en oud, kerkbetrokken of niet. Wat is hiervan de reden? Is het een hang naar het verleden? Of … is het de naam van Herman Finkers?
Het was bijzonder om bij de Missa in Mysterum aanwezig te zijn. En voor de parochie, in het bijzonder de Jacobus de Meerderekerk, een mooie kans om de schoonheid van het kerkgebouw aan velen te laten zien.

Monique Meeussen
Bron: Stella Maris mei/juni 2023