Etty Hillesum

Esther (Etty) Hillesum is bekend geworden vanwege haar dagboek dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog bijhield, en waarin zij openhartig over haar spirituele ontwikkeling schrijft.

Etty Hillesum
Etty Hillesum (1914-1943)

Zij is  geboren op 15 januari 1914 in Middelburg. Etty en haar familie waren joods, maar niet meer religieus betrokken. In 1924 verhuist het hele gezin naar Deventer, waar Etty het stedelijk gymnasium volgde. Daarna ging ze rechten studeren in Amsterdam, want ze wilde kinderrechter worden. Daar stortte ze zich in het ongebonden studentenleven, verkeerde in een antifascistisch studentenmilieu en was politiek geëngageerd.

Duitse bezetting

Tijdens de Duitse bezetting werd ze onrustig: ontevreden met zichzelf en ongelukkig met veel wat er om haar heen gebeurde. Daarom zocht ze contact met Julius Spier, een joodse handlijnkundige en therapeut. Hij stimuleerde haar een dagboek bij te houden. Daarin laat ze zien hoe ze zich losmaakt van allerlei oppervlakkige verlangens en gaandeweg een diepere Bron in zichzelf ontdekt. Zo schrijft ze bijvoorbeeld: En hiermee is misschien het meest volkomen uitgedrukt mijn levensgevoel: ik rust in mijzelve. En dat mijzelve, dat allerdiepste en allerrijkste in mij, waarin ik rust, dat noem ik ‘God’.

Solidair

Die innerlijke zekerheid geeft haar de moed en de kracht om er volledig voor andere mensen te zijn en hen te helpen en solidair te zijn met haar joodse lotgenoten. Ze vroeg en kreeg werk als maatschappelijk werkster in kamp Westerbork. Maar op een gegeven moment werd ook zij op transport gesteld naar Auschwitz. Volgens het Rode Kruis stierf ze daar op 30 november 1943. Ze was toen 29 jaar. De laatste regel van haar dagboeken luidt: Men zou een pleister op vele wonden willen zijn.
Meer over haar en haar inspirerende dagboek zullen we deze avond van emeritus pastor John Batist horen en samen bespreken.
Datum: donderdag 20 april 2017 | Tijd: 20.00 uur | Plaats: pastorie Antonius Abt, Scheveningseweg 233 | Aanmelding (graag): 070 – 354 17 42 of per e-mail: antoniusabt@rkdenhaag.nl | Kosten: vrijwillige bijdrage