Iedereen probeert thuis de energiekosten binnen de perken te houden, die uitdaging heeft het bestuur voor alle kerken in de parochie.

Het verwarmen van een kerk kost veel energie, dus veel geld. Met de gasprijs van vorig jaar kostte het verwarmen van een kerk voor een viering (tot 16,5o) al €300 tot €800 per keer. Dat was toen al een reden om bij de doordeweekse vieringen niet te verwarmen.
De stijging van de gasprijs tot het 3- of 4-voudige dwingt het bestuur om verdere maatregelen te nemen om de uitgaven te beperken.

In de bestuursvergadering van 12 september 2022 hebben we uitgebreid stilgestaan bij wat wel en niet verantwoord en haalbaar is, er zijn natuurlijk verschillende opties, maar sluiten willen we zeker niet. De kerken moeten uiteraard vorstvrij worden gehouden, en ook voor de orgels is een minimum temperatuur nodig. Het bestuur heeft besloten dat we, zolang het mogelijk is, de vieringen volgens het rooster blijven houden. Dus we houden de kerken open, zowel op zaterdagen en zondagen als voor de doordeweekse vieringen, maar we verwarmen de kerken alleen op de nachttemperatuur. Op deze wijze verwachten we de toename van de stookkosten te kunnen beperken, hoeveel weten we echter niet. De thermostaat zetten we in elke kerk op 10 graden.

Om de kerkgangers niet in de kou tijdens de vieringen te laten zitten schaffen we voor alle kerken een groot aantal plaids/dekens aan, die tijdens de viering gebruikt kunnen worden. Uiteraard adviseren we iedereen om in de koude maanden warme kleding en schoenen te dragen en uw jas aan te houden.

Kortom, met wat extra inspanning om de verwarmingskosten te beperken kunnen we de kerken open houden en de vieringen doorgang laten vinden, en ons hart laten verwarmen.

Namens het parochiebestuur,
Henk van Ruijven en Alex Keijzer