Katholiek Worden

Pastoor D. Langerhuizen

“Het is prachtig om de aantrekkingskracht van de kerk te zien. Afgelopen jaar zijn weer 10 mensen binnen onze parochie in Den Haag Katholiek geworden. Ons geloof, de schoonheid, de liturgie heeft een aantrekkingskracht op mensen. Mensen komen om verschillende redenen, soms een levenservaring, een spirituele ervaring, een pijnlijke moment, een moment van stilte in de kerk. Met zeer diverse achtergronden en levensverhalen vinden mensen de Katholieke kerk.Voor veel mensen is het een gevoel van thuiskomen, samenzijn, schoonheid, de kerk en vergeving”


Katholiek worden

Katholiek worden is een belangrijke en levensveranderende beslissing, die meestal gepaard gaat met veel overwegingen en persoonlijke reflectie. Het proces om katholiek te worden, omvat een aantal stappen waar onder de catechese om daarna de sacramenten van initiatie te ontvangen.

Een eerste stap

Vaak is de eerste stap een persoonlijk gesprek met iemand van ons pastoraal team. Je kunt ons direct benaderen, maar je kan ook een mail sturen naar het secretariaat dan nemen wij contact met je op om een afspraak te plannen.

Cursus geloofsleerlingen

Aan de overgang naar de Katholieke Kerk gaat voor de nieuwe gelovigen vaak een periode van bezinning vooraf. Binnen onze parochie organiseren we ieder jaar van oktober tot pasen een kennismakingscursus, de doopcatechese voor de geloofsleerlingen om je voor te bereiden op de doop en het vormsel. Hierin leer je anderen kennen, leer je over de bijbel, de liturgie, de gebruiken en zal gezamenlijk met de andere geloofsleerlingen deze weg starten. Vaak zijn de ook de persoonlijke gesprekken een heel waardevol onderdeel van de voorbereiding. De cursus omvat ongeveer 10 bijeenkomsten.

Doop en vormsel

Na voltooiing van de voorbereiding zal men de sacramenten van initiatie ontvangen tijdens Pasen. Dit omvat doop (indien men nog niet eerder gedoopt is), vormsel en de Eerste Heilige Communie. Meestal zal je dit samen met de anderen van de cursus geloofsleerlingen de aanloop tot Pasen doen. De Goede Week; Witte donderdag, Goede vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen zijn voor ons de belangrijkste liturgische hoogdagen.

Een katholiek leven

Na het ontvangen van de sacramenten van initiatie wordt men volledig geïntegreerd in de katholieke gemeenschap en kan je ook deelnemen aan de sacramenten van huwelijk, boete en verzoening en ziekenzalving.