Kaïn en Abel
Caïm i Abel van José Vergara Gimeno, 18e eeuw, Museu de Belles Arts de València

We zijn in de R.-K. Kerk bezig met het Jaar van barmhartigheid. We verdiepen ons in de barmhartigheid van God om daardoor zelf geïnspireerd te worden tot een barmhartige houding. In de lezing ‘Kaïn, Abel en Gods barmhartigheid’ door emeritus pastor John Batist staat een van de eerste verhalen uit de Bijbel centraal, waarin Gods barmhartigheid een grote rol speelt: het verhaal over de broers Kaïn en Abel (Genesis 4, 1-16). Het vertelt hoe de beide broers een offer aan God opdragen. Maar God lijkt enkel aandacht te besteden aan het offer van Abel. Dat wekt de woede van Kaïn op. En hij vermoordt zijn broer.
God roept hem ter verantwoording en straft hem door de grond die hij bewerkt niets meer te laten opbrengen. Kaïn zal als een vagebond over de aarde moeten zwerven. Hij vreest dat ieder die hem zal ontmoeten hem zal willen doden om wat hij gedaan heeft. Maar dan geeft God hem een teken waardoor hij beschermd zal zijn.
Dit verhaal is op veel verschillende manieren uitgelegd. Zo is vaak gezegd dat God niet naar het offer van Kaïn omzag omdat het inferieur zou zijn. Of omdat God liever dierenoffers heeft zoals dat van Abel. Maar is dat in de tekst wel te vinden? Wat zou dan wel de reden kunnen zijn van Gods voorkeur? Wat wil het verhaal eigenlijk over God zeggen? Welke actualiteit heeft dit verhaal nog? Zijn Kaïn en Abel (en hun diepste driften) ook in ons te vinden? En hebben wij misschien ook iets van God in ons?
We gaan de tekst nauwkeurig lezen en er komt uitleg bij, mede aan de hand van afbeeldingen en andere uitingen in de kunst. Natuurlijk is er ruimte voor gesprek.
Datum: donderdag 8 september 2016 | Tijd: 20.00 uur | Plaats: pastorie Antonius Abt, Scheveningseweg 233
Aanmelding: tel. 070-3541742 of e-mail: antoniusabt@rkdenhaag.nl | Kosten: vrijwillige bijdrage