Koster Leo en vrijwilliger Charles maken elke zondag een filmpje over de pracht en praal van de H. Jacobus de Meerdere kerk. Het filmpje dat op zondag verschijnt is hieronder de vinden als “filmpje van de week”. De filmpjes zijn door de jaren heen gemaakt en vallen onder verschillende categorieën. Door te klikken op een categorie, ziet u alle filmpjes over de gekozen categorie. Alle filmpjes zijn het bekijken waard.

Wilt alle filmpjes achter elkaar bekijken? Klik dan hier

Filmpje van de week!


Uit de Stella Maris: St-Jacobus in beeld

filmpje over en vanuit de Jacobus de Meerdere kerk. Inmiddels staat de teller op ongeveer 70 filmpjes.
Charles en Leo zijn beiden actief in de Jacobus de Meerdere kerk. Charles als deurwacht en Leo als koster. Leo (81 jaar) is afkomstig uit Zeeuws Vlaanderen en historicus.

Hoe is dit initiatief onstaat?

Charles: ‘Op een zondag kwam ik de kerk binnen en zag Leo op een wiebelige trap staan om kaarsen aan te steken. Ik vroeg hem waarom hij die kaarsen aanstak. Zo ontspon zich een gesprek tussen ons en was het idee om regelmatig een filmpje te maken geboren.’

Leo: ‘We houden de fimpljes eenvoudig zodat ze voor iedereen begrijpelijk zijn en ze duren maximaal 5 minuten. Inmiddels zijn er meer dan 150 volgers. Onder de kijkers zijn naast katholieken, moslims, joden en niet-gelovigen.’

De rolverdeling tussen Charles en Leo is duidelijk. Charles stelt de vragen en maakt de opnames. In zijn antwoorden geeft Leo er blijk van dat hij over een grote kennis beschikt: zowel op het gebied van theologie als van geschiedenis.
Niet alleen verschillende liturgische gebruiken komen aan de orde. Ook beelden, afbeeldingen op glas-in-lood ramen en liturgische voorwerpen.
Wat te doen als de gehele Jacobuskerk in beeld is gebracht? Zover is het nog lang niet, maar dan gaat men op herhaling bijvoorbeeld rond de betekenis van de Adventskrans.

Hoe ziet het programma op zondag eruit?

Om 7:30 uur verzamelen Charles en Leo in de kerk, de lichten gaan aan, de luiken open en de stompjes kaarsen worden opgeruimd. Daarna zwaaien de kerkdeuren open. Ook op dit vroege tijdstip zijn er al mensen op het kerkplein.
Vervolgens doet Leo een voorstel voor een onderwerp en overleggen beide heren hoe dit onderwerp in beeld te brengen.

De volgers zitten zondagmorgen met enig ongeduld te wachten totdat het filmpje op hun mobiel verschijnt. Sommigen wachten zelfs met het nuttigen van hun ontbijt! Met de filmpjes bereiken ze katholieken die niet meer naar de kerk komen maar ook niet-katholieken behoren tot hun trouwe kijkers.
Regelmatig ontvangen Charles en Leo reacties op de getoonde beelden. Tijdens de coronapandemie waren mensen blij om via de fimpjes contact met de kerk en met het geloof te hebben. Voorts vonden velen het fijn om Leo ‘als bekende van de Jacobuskerk’ te zien. Charles en Leo hebben wel een geprobeerd om muziek op te nemen bij het fimpje, maar dit was geen succes.

Op de website staan alle filmpjes keurig gerubriceerd op de webpagina van de geloofgemeenschap St. Jacobus: kerkgebouw, interieur, heiligen, geschiedenis en overige.

Nieuwsgierig geworden? Laat u dan verrassen door de informative filmpjes van het duo Leo van Daele en Charles Ruijgrok.

Klik hier om de filmpjes te bekijken
U kunt zich aanmelden via cruijgrok@mauritsadvies.nl

Monique Meeussen
Stella Maris