In het weekend van 22 april, vond de investituur van de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem plaats in de Sint Jacobus de Meerdere Kerk. Een van de novieten was onze eigen parochiaan Mieke Winnubst. Zij beschrijft in onderstaande tekst over deze speciale gebeurtenis en legt uit waar de Orde voor staat.

“Ik kijk terug op een hele mooie tijd. Niet alleen de investituur, maar ook de aanloop naar de investituur was indrukwekkend. Zo heb ik nu enkele jaren, als noviet deel mogen zijn van bijeenkomsten, retraites en pelgrimages, dit was heel bijzonder. Voor mij is de combinatie van geloofsbeleving, traditie, caritas in de Orde heel waardevol. Het samen kunnen komen met gelijkgestemden en de vriendschappen die daaruit zijn ontstaaan, maken dat ik zeer dankbaar om mij heen kan kijken en dat ik mij thuis voel in de Orde.”

Ontstaan Orde

Het ontstaan van de Ridderorde van het Heilig Graf gaat ver terug in de tijd. Het Heilig Graf is een belangrijke plaats in het Christendom, dit is de plaats waar Jezus Christus werd begraven en waar Hij is opgestaan. De Ridderorde wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1103 na Chr. Boudewijn I, de koning van Jeruzalem, stelde een wacht van ridders in rond het Heilig Graf.
Het Heilig Graf werd zo, als christelijk symbool voor dood, opstanding en verlossing, het spirituele uitgangspunt van de latere Orde. In 1847 stelde paus Pius IX de Orde formeel in, met de opdracht Palestina en Jordanie hulp te bieden bij de oprichting en instandhouding van kerken, scholen, ziekenhuizen en sociale instellingen. sinds 1949 staat de orde onder bescherming van de Heilige Stoel, heeft zij haar zetel in Vaticaanstad en een kardinaal als grootmeester. Tot op de dag van vandaag staan de drie grote Christelijke bakens nog hoog in het vaandel: Spiritualiteit, Broederlijkheid en het verlenen van bijzondere bijstand, Caritas.

De orde heeft een religieus en humanitair karakter, de Ordeleden houden zich bezich, niet alleen met de bescherming van christellijke gemeenschappen in het Heilige Land, maar ook met de bevordering van de oecumenische dialoog. De Ridderorde ondersteunt in Israel, de Palestijnse gebieden, de Gazastrook en in Jordanie de ontwikkeling, bouw en in het onderhoud van scholen, ziekenhuizen kerken en andere sociale of culturele instellingen. Voor Ordeleden vormt een levend geloof de bron van deze Christelijke opdracht.

Handen en voeten geven aan geloof

Om lid te worden van de Ridderorde van het Heilig graf, moet je worden voorgedragen door leden van de orde. Als noviet, ben ik gevraagd en voorgedragen vanwege de manier waarin ik, in mijn werk en in mijn leven, handen en voeten geef aan mijn geloof. Tijdens de voorperiode voorafgaand aan het worden van noviet, mocht ik deelnemen aan activiteiten van de Landscommanderij, om kennis te kunnen maken met het leven binnen de Orde.

De investituur begon met de cortege, de processie van Ridders en edelvrouwen naar de Sint Jacobus de Meerdere kerk. De Ridders waren gekleed in de lange witte mantels met een rood kruis, de edelvrouwen in lange zwarte mantels met een mantilla. De Eurcharistieviering met investituur werd voorgegaan door mgr. C.F.M. van den Hout, in concelebratie met Z.H. Exc. mgr. Tschang In- Nam, apostolisch nuntius, eregrootprior mgr. A.L.M. Hurkmans, mgr. J.H.J. van den Hende, mgr. J.W.M. Hendriks, mgr. A.H. van Luyn en priesters-ordeleden. Tijdens de indrukwekkende investituur hebben de novieten de eed van trouw afgelegd en hebben zij de Ridderzegening met het kruis ontvangen.

“Ik heb enorm uitgekeken naar deze bijzondere gebeurtenis en ben zeer vereerd deel te mogen uitmaken van de Ridderorde van het Heilig Graf.”

Mieke Winnubst
Bron: Stella Maris mei/juni 2023