26 september, feestdag van Cosmas en Damianus.

We vertrekken al om acht uur richting Spoleto, hoewel het de vorige avond redelijk laat is geworden. In Spoleto lopen we (met de roltrap) naar de kathedraal, de prachtige kathedraal van Maria ten Hemelopneming. Het thema deze dag is “gezondheid” . De mis is in de zijkapel, een deel van de kerk, dat niet door een of meer aardbevingen is beschadigd. Helaas is dat wel gebeurd bij andere delen van de kerk.

In de preek wijst vicaris Van der Helm erop dat gezondheid, genezing, niet alleen wijst op fysieke en mentale genezing, maar is ook bedoeld om de relatie met God in balans te brengen. Na de communie zingen Elles en Teresa spontaan a capella het “Panis Angelicus”, velen van ons krijgen kippenvel of tranen in de ogen. De heilige mis wordt afgesloten met het prachtige lied “adorate devote”. Voor mij kan de dag dan al niet meer stuk.

Na de H. Mis gaan we de burcht de rocca d’Albernoziana “beklimmen”, dat wil zeggen: de burcht, die veel hoger ligt dan de kerk, kunnen we met een roltrap bereiken. In die burcht is Lucretia Borgia nog te gast geweest.

Vanaf de burcht is er een fantastisch uitzicht over een deel van Umbrië. We zien Spello, Montefalco en Assisi liggen. Wij denken dan direct aan Fransiscus van Assissi. In Spoleto heeft hij een eerste stap gezet op weg naar een ander leven: hij gaat niet verder op weg om ridder te worden. In een droom hoort hij een stem die hem zegt terug te gaan naar zijn geboortestreek: hij maakt  rechtsomkeer en volgt de stem.

Vanaf de burcht kijken we ook uit op de heuvels aan de andere kant: Met een aquaduct wordt de  Monteluco  verbonden met de burcht. In de heuvels zijn ook veel kluizenaars geweest. De H. Antonius van Padua heeft er ook een kleine grot gehad.

Na het aquaduct te hebben bewonderd (Als gevolg van verschillende aardbevingen, kan het aquaduct niet neer worden betreden) lopen wij onder de bezielende leiding van Pieter en Teresa weer naar beneden voor een stadswandeling.  Spoleto is al een hele oude stad, in 241 voor Chr. gesticht door de Romeinen.  Door de poort van Drusus (23 voor Chr.) lopen wij naar het Romeins theater. We komen terug op het centrale plein waar we ons aan een heerlijke lunch kunnen zetten. We gaan vervolgens terug naar Perugia, en kunnen de middag naar eigen goeddunken doorbrengen. Het is een meer dan geslaagde pelgrimsdag.

De preek van vandaag van vicaris vd Helm is hier te vinden:
https://www.advanderhelm.nl/index.php/bezinning