De regen en bewolking onthoudt de dag van de mediterrane glans die je zo hoopt te beleven in Italië. Maar dit drukt de stemming totaal niet, integendeel. Na een goed ontbijt gaan we opgetogen op pad op een aangepast dagprogramma. Met de “buddy-check” houden we de groep compleet.

Lopend van het hotel naar de Basiliek van San Domenico. Onze 3 Eerwaarde reisgenoten gaan ons voor in de H. Mis. De inspirerende preek van Ad van der Helm gaat over de weg van de pelgrim tussen vertrekken en aankomen, de weg naar de innerlijke vrede, om deuren te openen die gesloten zijn. Een voorrecht om met 37 pelgrims dit in deze enorme kerk te vieren. De akoestiek is meer dan magnifiek.

Met de bus naar Spello voor een korte rondwandeling. Meer dan pittoresk en fascinerend: Middeleeuws, en nog steeds een levende stad! Middels “oortjes” krijgen we een uitstekende toelichting tijdens de rondleiding.

Daarop nog een cultureel uitstapje, toegesneden op de weersgesteldheid: naar de “onder” stad van Perugia: de middeleeuwse en Etruskische  (NB: 2e eeuw a.d.!) muren, gangen en woonruimten, waarop de huidige stad van Perugia is gebouwd.  

In de namiddag geeft Pater Johannes Pio een bevlogen getuigenis van zijn roeping en een verhandeling over het leven van de H. Franciscus. Geboren in 1181. Zijn streven naar roem en maatschappelijk succes blijkt vergeefs. Hij zoekt en vindt daarna/daardoor (zingeving) in zijn diepere zelf, ondere andere mede door een  visioen voor herbouw van de kerk van San Damiano en te gaan werken met melaatsen. Door zijn voorbeeld krijgt hij in 1208 de eerste volgelingen, die hun roeping zoeken in eenzaamheid, en willen leven in armoede, in navolging van Jezus. De bedelorde van de Franciscanen en daaraan verwant de Dominicanen, is een feit. De volgende dag meer…

Na al deze indrukken en inspiratie volgt een stuk ontspanning in de dageinde en het diner.