Eerste Paasdag was het een groot feest in de Jacobus de Meerderekerk. Tijdens de Hoogmis klonk de Kroenungsmesse van Mozart. Het koor Cantemus Domino aangevuld met solisten en een orkest zorgde voor een uitstekende uitvoering en gaf daarmee een muzikaal visitekaartje af. Maar er was nog meer aan de hand. De acolieten waren voor het eerst gekleed in nieuwe rode togen. Een schitterend gezicht. Aan het einde van de viering was er een verrassing. Pastoor Dolf Langerhuizen riep Pieter Verberne naar voren en sprak de volgende woorden tot hem:

Beste Pieter, talenten die je van God hebt gekregen heb je aangewend ten dienste van God en van Zijn kerk. Jouw vakmanschap laat zien dat dienstbaarheid aan God in vele vormen tot uiting kan komen. De kazuifels, het triomfkruis en de vele ambo kleden zijn door jouw vaardige handen gerestaureerd. Bovendien kennen we je als een lieve man die zorgzaam is voor de mensen van wie hij houdt. Je ziet mensen en bent betrokken, altijd belangstellend, je toont een groot hart. Het is daarom dat besloten is om aan jou de onderscheiding Santiago de Spada uit te reiken.

Zichtbaar verrast kreeg Pieter Verberne de bijbehorende versierselen omgehangen. Pastoor Langerhuizen wees erop dat het kazuifel dat hij die dag droeg door Pieter was gemaakt: een waar kunstwerk. Hij is er trots op dit kazuifel te mogen dragen.

In het volgende nummer van Stella Maris zal Pieter Verberne nader worden voorgesteld.

Monique Meeussen
Bron: Stella Maris mei/juni 2023