In het voorjaar is binnen de Pastoraatgroep van de Geloofsgemeenschap H. Jacobus de Meerdere het idee ontstaan om een parochie in Oekraïne te helpen in deze moeilijke tijd van oorlog met Rusland. Daarover is gesproken, o.a. met Alena Boer, parochiaan, en zelf afkomstig uit Oekraïne. De keuze is gevallen op een Grieks-Katholieke parochie. De Grieks Katholieke Kerk is een geunieerde Oosterse kerk en behoort bij de Rooms Katholieke Kerk. Wie meer informatie hierover wil lezen, kan dit doen via Google op Internet. Mevrouw Alena Boer heeft al contact gelegd met de parochie van de Geboorte van Heilige Maagd Maria en van Sint Antonius in Tsjernivtsi., een plaats in het zuid-westen van Oekraine. In goed overleg met vader Vasil Hasynets, pastoor van de parochie, is het makkelijk hulp voor specifieke doelen te geven.

Vader Vasil Hasynets is pastoor van de parochie. Hij werd ge boren op 29 mei 1970 in de regio Lviv. Hij is afgestudeerd aan de katholieke Universiteit van Lublin, hij heeft er gestudeerd van 1990-1996. Vader Vasil is getrouwd en vader van drie kinderen.

Elke dinsdag na de Liturgie om 18.00 uur – is er gebed voor St. Antonius van Padua. Op zondag kunnen maximaal 300 mensen de Liturgie in de kerk bijwonen. Aantal mensen in de parochie: 350-400 De kerk van St. Antonius en de Geboorte van de Allerheiligste Theotokos zorgde sinds de dagen van Euromaidan, en daarna vanaf de eerste dagen van de oorlog, voor degenen die opkwamen voor de verdediging van hun land. Hier baden ze voor degenen die vochten, hielpen ze vrijwilligers, begeleidden ze soldaten naar de oorlog en op hun laatste reis. De pastoor van de kerk, vader Vasyl Hasynets, is een priester die spirituele steun biedt aan Oekraïense soldaten en vele malen is hij naar de oorlogszone geweest. Bovendien heeft hij al die tijd sinds het begin van de oorlog financieel geholpen met brandstof- en autoreparaties en humanitaire hulp gegeven. Hij heeft medicijnen geleverd aan diverse dorpen en nog veel meer.

Op dit moment wordt gevraagd: generatoren, vanwege bombardementen op elektracentrale; draagbare branders, donker gekleurde T-shirts om ze te verwisselen en schoenen. Verder: medicijnen tegen muggen, hemostatische middelen en anesthetica voor wonden, maar ook pijnstillers voor gewrichten, ruggengraat, maag- en darm pijn, hoofdpijn, migraine, lever, verkoudheid, en vergiftiging. Onze parochie Maria Sterre der Zee wil graag bijdragen, opdat de Grieks Katholieke parochie van Vader Vasyl Hasynets in Tsjernivtsi haar hulp kan blijven geven. De gesprekken over onze wijze van bijdragen (financieel en/of materieel) zijn nog gaande. Daarover volgt een volgende keer meer. Dit op te richten project: Hulp aan de Grieks Katholieke parochie in Tsjernivtsi gaat lopen onder verantwoordelijkheid van de MOV: de parochiële werkgroep Missie, Ontwikkeling, Vrede. We beginnen kleinschalig, met mogelijkheid tot uitbreiding. De komende tijd zult u worden geïnformeerd via de digitale Nieuwsbrief, de website van onze parochie en de volgende Stella Maris.

In 1998 benoemde de bisschop van het bisdom Kolomyia-Tsjernivtsi vader Vasyl tot pastoor (rector) van de kerk van St. Antonius en de Geboorte van de Allerheiligste Theotokos. De kerk was verwaarloosd en inactief, de gemeenschap als zodanig bestond niet. Met enorme inzet en grote voortvarendheid heeft vader Vasyl zijn verantwoordelijkheid en bijbehorende taken op zich genomen. Er is een groeiende geloofsgemeenschap tot stand gekomen en begin 2002 is de kerk uit de ruïnes verrezen. In 2010 begon de bouw van een twee verdiepingen tellende catechetische school achter de kerk. In het gebouwde pand kunnen meerdere klassen worden ondergebracht. Verschillende groeperingen die onder de parochie opereren, komen hier ook samen. Liturgievieringen worden dagelijks om 9.00 uur gehouden, en op dinsdag, vrijdag en zaterdag ook de kerkdienst om 18.00 uur. Op zondag wordt de Goddelijke Liturgie om 8.00 en 10.00 uur gevierd.

Alena Boer, Sacha van Rooijen, Dolf Langerhuizen en Michiel Timmerman