Kerkgebouw

De imposante Cuypers midden in het hart van ‘s-Gravenhage

De St. Jacobus de Meerdere kerk is gebouwd in de jaren 1875-1878 naar het ontwerp van de grote bouwmeester uit de periode van de neogotiek, P.J.H. Cuypers. Met de fontein op Het Binnenhof is de St. Jacobuskerk het enige bouwwerk van Cuypers in Den Haag, maar wel een van de mooiste scheppingen van deze stijl in ons land. Daarom staat de kerk dan ook op de rijksmonumentenlijst.

De bouw van de kerk is een driebeukige kruisbasiliek in neogotische stijl. De halfingebouwde kerktoren met zeskantige torenspits aan de voorzijde is 94 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van Den Haag. Op het kerkgebouw bevindt zich ook een vieringdakruiter met naaldspits. Bijzonder is dat de architect de steunberen aan de binnenkant van de muren plaatste om de beschikbare ruimte optimaal te kunnen benutten.

Enkele algemene gegevens:

  • Lengte van de kerk inclusief toren: ca. 64 m.
  • Hoogte van het middenschip onder de gewelven: 17 m.
  • Aantal zitplaatsen: ruim 1100
  • Kosten van de bouw en inrichting  in 1875: ca. NLG 500.000
  • In 1975 werd de kerk op de rijksmonumentenlijst geplaatst

De St. Jacobus de Meerdere kerk heeft door de jaren heen meerdere periodes van restauratie gekend.

1973 – 1974: Restauratie van het interieur van de kerk.

1992 – 1993: Restauratie aan de toren van de kerk.

2001 – 2010: grote restauratie van alle muren, gewelven, al het voeg- en schilderwerk aan de binnenzijde van de kerk. Ook de neogotische aankleding is gerestaureerd. Zo zijn alle glas-in-lood ramen hersteld en achter een beschermend glazen raam geplaatst tegen de erosie door invloeden van buitenaf. Ook de polychromie, de tegelvloeren, altaren, communiebanken, preekstoel en de zeer indrukwekkende kruiswegstaties zijn aangepakt.

Met de voltooiing in 2010 van de grote restauratie is de kerk nog meer dan voorheen een monument geworden van kerkelijke kunst en geloofsbeleving in de 19de eeuw.

Openstelling

De kerk is iedere zaterdag open van 13.30 tot 16.00 uur voor gebed, het aansteken van een kaars of bezichtiging (uitzonderingen daargelaten). De kerk is tevens alle werkdagen (behalve vrijdag) open van 13.30 tot 15.00 uur. Uiteraard is iedereen ook welkom tijdens de dagelijkse liturgische vieringen. Zie hiervoor het overzicht van de vieringen

Rondleiding door de kerk

Het prachtig gerestaureerde kerkgebouw van de H. Jacobus de Meerdere is tegenwoordig ’s middags geopend voor bezichtiging en bezinning. Veel gelovige en niet gelovige toeristen, passanten en cultuurliefhebbers maken daar gebruik van.  Wist u dat het mogelijk is om een begeleide rondleiding door het kerkgebouw aan te vragen? Een van onze deskundige en toegewijde gidsen maakt dan gedurende ruim een uur een rondgang door het kerkgebouw. U wordt gewezen op cultuurhistorische details en de geschiedenis van de restauratie. Vanzelfsprekend komen ook de liturgische aspecten en de betekenis van het gebouw op de christelijke levensweg aan bod. De kosten voor een begeleide rondleiding bedragen € 162,50 voor maximaal 25 personen. De opbrengsten komen geheel ten goede aan het onderhoud van het kerkgebouw en de pastorie.

Tip: een onderscheidend idee bij gelegenheid van een verjaardag of jubileum! Informatie en reservering via beheercommissie.jacobus@rkdenhaag.nl

Het hoofdorgel van de St.-Jacobuskerk is met zijn 57 sprekende registers het grootste orgel van Den haag. Het orgel stamt van origine uit de kerk van de O.L. Vrouw van de H. Rozenkrans (Spaarnekerk) in Haarlem. Het werd in 1890 gebouwd door de firma P.J. Adema uit Amsterdam. Rond 1975 werd het orgel aangekocht en overgebracht van Haarlem naar den Haag.

Bij restauratie werkzaamheden van 2007-2009 is herstelwerk uitgevoerd en de dispositie werd met enkele registers uitgebreid tot de huidige 57 sprekende stemmen.

Voor meer achtergrond informatie over het hoofdorgel:
De restauratie van 2000-2009.pdf
Historische gegevens.pdf