H. Teresia van Avila

De kerk van de Heilige Teresia van Avila uit 1841 bevindt in het Spaansche Hof aan het Westeinde.

H. Teresia van Avila vooraanzicht

Om het Spaansche Hof te betreden gaat men door een 17e-eeuwse poort. Aan het binnenplein, tegenover deze poort, ligt de kerk. De kerk wordt niet meer gebruikt voor eucharistievieringen in het Nederlands. Wel vindt er op zondag een Poolse eucharistieviering plaats.

De kerk staat op de lijst van de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. Het is de enige nog resterende R.K. “Waterstaatskerk” in Den Haag.

De Kerk van Heilige Teresia van Avila is een rooms-katholieke kerk uit 1841 die zich bevindt in het Spaansche Hof aan het Westeinde in Den Haag. De kerk is een rijksmonument en staat op de lijst van de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. Het is de enige nog resterende R.K. “Waterstaatskerk” in Den Haag.

Op de plek waar voorheen het ‘Huis van Assendelft’ stond, en waar in de 16de eeuw de Haagse woning van de Ridder van Assendelft was, werd in 1677 de Spaanse ambassade gebouwd, waardoor de bijbehorende grond politiek onschendbaar werd. Enkele jaren later werd op het terrein van de ambassade een kapel gebouwd. Dit kerkje was eveneens politiek onschendbaar, zodat er katholieke diensten plaats konden vinden.

Op de plaats van de kapel werd in 1839-1841 een katholieke kerk gebouwd in de stijl van het Neoclassicisme. De architect was T.F. Suys, de hofarchitect van Belgische koning Leopold I.

H. Teresia van Avila vooraanzicht

De Kerk van Heilige Teresia van Avila is een neoclassicistische driebeukige hallenkerk met Ionische zuilen en gestuukte houten gewelven. De gepleisterde voorgevel heeft een risaliet in het midden, aan beide zijden geflankeerd door twee halve zuilen met een fronton, waarboven een klokkentoren staat. Aan de zijkanten van het risaliet zijn nissen met heiligenbeelden, gescheiden door pilasters. Aan de kant van het koor is een pastorie aangebouwd.

Het altaar is vervaardigd door de Leuvense beeldhouwer Charles Geerts, die in 1849 ook de preekstoel (kansel) leverde. Het orgel stamt uit 1851 en is vervaardigd door de firma F.B. Loret-Vermeersch uit Mechelen. Het orgel werd in 1924 gewijzigd door J.J. van den Bijlaardt (Dordrecht) en in 1963 gerestaureerd door J. Vermeulen (Alkmaar).

H. Teresia van Avila interieur