In de Ontmoetingsruimte van de Antonius Abtkerk is nog tot en met 29 oktober een tentoonstelling te zien gewijd aan de Haagse geestelijke gezondheidszorg. De expositie is samengesteld door Corry van Straten, oud-pastor bij de Parnassia Groep.

Deze tentoonstelling gaat over de geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg in Den Haag en stond eerder al in het atrium van het Haagse stadhuis.

De geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg in Den Haag begon in de late middeleeuwen toen door de religieuze zelfhulpgroep ‘de Crepelen’ in de Antoniuskapel aan het Slijkeinde krankzinnigen, armen, besmettelijke zieken en hulpbehoevenden opgevangen werden.

Naast de Antoniuskapel bouwde men later een ‘sieckhuys’, dat in de 16de eeuw vergroot werd tot ‘dolhuys’ en ‘pesthuys’.

Nadat de Antoniuskapel in 1579 afgebroken was, bouwde men hier een nieuw ‘dolhuys’ en ‘pesthuys’ met een bijbehorende stenen kapel, die wederom aan de H. Antonius Abt was gewijd.

In de 18de eeuw werden in dit complex alleen nog mensen met een ongewenst gedrag opgenomen en dat waren toen niet alleen krankzinnigen, maar ook mensen die zich niet gedroegen volgens de mores van de toenmalige maatschappij.

In de eerste helft van de 19de eeuw heette het complex aan het Slijkeinde ‘verbeterhuis’, daarna een ‘geneeskundig gesticht voor krankzinnigen’, dat in gebruik gebleven tot 1912.

Eind 19de eeuw komen in Den Haag en omstreken pas modernere klinieken voor zenuwlijders, zoals de stichtingen Rosenburg en Bloemendaal in Loosduinen.

Deze worden in 1998 opgenomen in een groter verband, dat vandaag de dag de Parnassia-Groep genoemd wordt.

De tentoonstelling bestaat uit een vijftal grote panelen, waarop aan beide zijden informatie en afbeeldingen te zien zijn, plus een vitrine met daarin een middeleeuws houten Antoniusbeeldje uit circa 1520.

Verder zijn er verschillende boeken van Corry van Straten aanwezig en ook te koop, waaronder het boek ‘Van Kapel tot Dolhys’ dat de basis vormde voor deze tentoonstelling.

De toegankelijkheid van de H. Antonius Abtkerk is helaas beperkt, dat wil zeggen dat er na elke dinsdagse-, zaterdagse- en zondagse viering de mogelijkheid is om de tentoonstelling te bekijken en op 21 oktober van 14.00 uur tot 16.30 uur tijdens de openkerk-zaterdagmiddag.

Openingstijden:
zaterdag 21 oktober 2023, van 14.00 uur tot 16.30 uur
zondags van 12.00 uur tot 13.00 uur
dinsdags van 9.00 tot 10.00 uur
laatste dag van de expositie: zondag 29 oktober 2023.

Verder kunnen alleen nog de concertbezoekers van de komende drie concerten in de pauze of na afloop de gelegenheid aangrijpen om de tentoonstelling te bekijken.

Namens de Vrienden van de Abt,

B.P.A. Maltha