Verdiep je eens in Teresa van Avila

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
3 oktober 2019
20:00 - 22:00

Locatie
pastorie H. Antonius Abt

Categorieën


Teresa van Avila (1515-1582) is één van de beroemdste mystici uit de katholieke traditie die ook voor onze tijd een spirituele wegwijzer kan zijn. Zij dankt haar faam aan haar prachtige mystieke geschriften en het feit dat zij de moed had om – samen met Johannes van het Kruis – de kloosterorde van de karmelieten te hervormen. Reden waarom zij in 1970 als eerste vrouwelijke heilige werd uitgeroepen tot kerkleraar.

Haar leven

Teresa kwam uit een redelijk welgesteld en gelovig gezin. Kort nadat ze als twaalfjarige haar moeder verloor, werd ze door haar vader naar het klooster van de augustinessen gebracht voor een goede scholing. Maar toen ze achttien jaar was, besloot zij in te treden bij de karmelietessen in Avila.

Vier jaar later werd ze ernstig ziek, en maakte ook nog een geestelijke crisis door. Er volgde een lange spirituele zoektocht, met perioden van ‘dorheid’ die gevolgd werd door een tijd van bijzondere mystieke ervaringen. Zij beschreef deze zoektocht in een prachtige spirituele autobiografie, haar Vida. Zeer openhartig over haar drijfveren in haar leven en haar verlangen naar God.

Waardevol inzicht

Haar inzicht in de menselijke geest is, ook voor ons nu, nog zeer waardevol. In prachtige poëtische taal beschreef ze de momenten waarop zij zich uiteindelijk door God aangeraakt voelde. Hierdoor raakte ze ervan overtuigd dat ze de orde van de karmelietessen waartoe ze behoorde, moest hervormen. Kloosters waren teveel een ‘comfortabel gezelligheidsoord’ geworden en misten spirituele diepgang.

Als ‘handleiding’ voor verdieping schreef Teresa onder meer De innerlijke burcht. Haar geschriften behoren tot de hoogtepunten van de Spaanse literatuur. Een aantal (vertaalde) teksten daaruit zullen we deze avond lezen en bespreken.

Inleider
Pastor John Batist

Kosten
Vrijwillige bijdrage

Aanmelden
Secretariaat H. Antonius Abt, tel. 070-354 17 42; e-mail: antoniusabt@rkdenhaag.nl