Tridentijnse Heilige Mis

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
5 mei 2018
10:30 - 11:45

Locatie
H. Jacobus de Meerdere

Categorieën


Op de tweede zaterdag van de maand, uitzonderingen daargelaten, wordt om 10:30 uur een Heilige Mis opgedragen volgens de Tridentijnse ritus. De “Heilige Mis volgens de Tridentijnse ritus” of “Tridentijnse Heilige Mis” doelt op de “Heilige Mis volgens het Concilie van Trente”. Dit Concilie vond plaats van 1545 tot 1563. Met de komst van een nieuw Missale Romanum in 1969 werd bepaald dat de liturgie moest worden gevierd volgens de “Novus Ordo Missæ” ofwel de “Nieuwe Misorde”. Naast het Latijn werd ook de volkstaal toegestaan. Voor het opdragen van de Tridentijnse Heilige Mis was speciale toestemming nodig van de lokale bisschop. In 2007 heeft Paus Benedictus XVI in zijn Motu Proprio “Summorum Pontificum” de Tridentijnse Heilige Mis weer vrijgegeven.

Met het liturgieboekje en de katern, waarin het volledige Misformulier Latijn/Nederlands is opgenomen, kunt u de liturgie volgen. Voor de nieuwkomers is het mogelijk wel even wennen. Over het algemeen zijn de grotere sacraliteit en het feit dat het offerkarakter van de Heilige Mis meer wordt benadrukt dan in de nieuwe Misorde de voornaamste redenen om deel te nemen aan de Tridentijnse Heilige Mis.

Wilt u maandelijks per email geïnformeerd worden en/of wilt u meer weten over de achtergronden van de Tridentijnse ritus dan kunt u een email sturen naar het secretariaat.

Contact: Secretariaat 070-3605592 of jacobus@rkdenhaag.nl