Augustinus en zijn passie voor het leven

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
16 januari 2020
14:30 - 16:30

Locatie
pastorie H. Antonius Abt

Categorieën


Inspiratiemiddag met pastor John Batist

Augustinus van Hippo (354–430) was een man die zeer openhartig over de passies in zijn leven schreef. Tot zijn 25e jaar betrof dit vooral wereldse zaken. Later zocht (en vond) hij de vervulling van zijn verlangens vooral in de spiritualiteit.

Vrijgevochten

Hij groeide op in Thagaste, Noord-Afrika, toen behorend bij het Romeinse Rijk. Hij was bepaald geen model-zoon en leidde een nogal vrijgevochten leven. Het is de periode die hij later in zijn beroemde boek Belijdenissen ‘een tijd vol verdorvenheid’ noemt.

Zoektocht

Toch begon in die tijd ook zijn zoektocht naar wat nu echt de zin, de waarheid is in het leven. Hij las daarom klassieke filosofen en zocht zijn heil bij de Manicheeërs (een afwijkende christelijke beweging). Maar dat gaf niet wat hij zocht.

Ambrosius

Na veel omzwervingen kwam hij terecht in Milaan waar toen de beroemde Ambrosius bisschop was. Diens preken brachten een omslag bij hem teweeg. Uiteindelijk kwam er een doorbraak toen hij kinderen hoorde zingen Tolle lege (Neem en lees). Hij interpreteerde die woorden als de stem van God.

Bisschop

Er volgde een tijd van uitzuivering waarin hij enkele mystieke ervaringen kreeg. Hij keerde naar Afrika terug, waar hij bij verrassing door het kerkvolk tot bisschop gekozen werd. Hij ontpopte zich als een zeer begaafd pastor die uitstekend kon preken.

Uit de vele teksten die van hem bewaard zijn gebleven, gaan de deelnemers er een aantal lezen en bespreken.

afbeelding: Pixabay