Toen de mogelijkheid zich voordeed om aanwezig te zijn op de cultuurmarkt van het Haags UITfestival op 3 september hebben we die met beide handen aangegrepen. Zo volgen we de opdracht van Paus Franciscus om naar buiten te gaan en de mensen van de samenleving op te zoeken daar waar zij zijn.

Tussen broeders en zusters

We stonden met onze gezellige kraam tussen onze broeders en zusters van de Kloosterkerk en Luthers-Evangelische Gemeente in. Voor de kraam stond een olijfboom, onze wensboom. De aandacht werd getrokken door een krijtbord met de verwijzing naar de Jacobuskerk en de grote parochiebanners die diaken Ronald van Berkel beiden pontificaal op de weg had geplaatst.

‘Ik ga nu een kaarsje aansteken’

De hele middag zijn jongeren van de parochie en leden van het pastoraal team aanwezig en zichtbaar geweest. Alle bezoekers werden begroet, kaarsjes werden uitgereikt om op te steken in de H. Jacobus of thuis, kinderen konden hun kaars versieren. In de H. Jacobus was er elk uur een rondleiding, met hulp van parochianen kon de kerk de hele middag open zijn. Met velen is een kort gesprek geweest waarbij geen enkel onderwerp onbesproken bleef. Enthousiaste reacties kregen we van alle kanten: ‘wat ontzettend leuk dat de kerk hier staat’, ‘wat een mooie kerk, ik wilde er altijd al naar binnen’, ‘ik ben al 40 jaar niet geweest, ik ga er nu een kaarsje aansteken’.

Meer licht

Toen ik ’s avonds na het festival een laatste ronde door de kerk deed, brandden bij alle beelden veel kaarsen die wij hadden uitgedeeld. Een goed teken; wij hopen vaker lichtjes te kunnen uitreiken zodat ons geloof steeds meer gaat schijnen.
Teresa van der Lubbe
 
Hieronder een kleine fotoreportage van onze kraam: