Open Monumentendagen
In de expositie: kazuifel uit 1797

Het mag voor iedereen duidelijk zijn dat wij in de H. Antonius Abtkerk weinig kunnen beginnen met het landelijke thema van de Open Monumentendagen 2017: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Daarom ons eigen thema: ‘De Paramenten van de Abt’ maar dan wel degelijk voor boeren, burgers en buitenlui. Welkom dus!
De kerk is open:

  • zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.30 uur en
  • zondag 10 september van 12.00 tot 17.00 uur.
Expositie

Wij stellen ten toon: tientallen kazuifels, tunieken, dalmatieken, koorkappen, overige liturgische gewaden en kerkelijk textiel uit eigen bezit. Naast de diversiteit aan stijlen zijn vooral de prachtige versieringen en het bijzonder rijke borduurwerk de moeite waard om te bekijken.

Klapstuk

Werkelijk het klapstuk van onze expositie is een kazuifel uit 1797 (foto) dat oorspronkelijk eigendom was van de parochie H. Antonius Abt. Niet duidelijk is of het al in gebruik was in de kleine Abtkerk aan de Keizerstraat of dat het pas bij de neogotische Abtkerk van 1855 ingebracht is. Hoe dan ook, samen met een bijpassende stola en een manipel is het kazuifel in 1907 in bruikleen gegeven aan het toenmalige Haarlemse Bisschoppelijk Museum. Later zijn deze paramenten opgenomen in de collectie van Museum Catharijneconvent. Alleen voor het Open Monumentenweekend keren ze, met dank aan het museum, terug naar onze kerk.

Kinderworkshop

De kinderworkshop is in handen van Barbara Wolswijk. Onder haar leiding mogen de kinderen stoffen en papieren kazuifeltjes met kraaltjes, lintjes, bandjes, strikjes en lovertjes versieren. Natuurlijk mogen ze hun ontwerp mee naar huis nemen.

Rondleiding

Op verzoek leiden wij u rond in de kerk.

Wat meer

Elk heel uur is er kort orgelspel te beluisteren.
Mocht u, moe van de vele indrukken, even willen uitrusten dan kunt u dat doen op het inpandige ‘terras’. Tegen een kleine vergoeding zijn koffie, thee en belegde broodjes verkrijgbaar.
Bart Maltha, voorzitter
stichting Vrienden van de Abt