Bedevaart Santiago de Compostela – dag 6

Indrukwekkend en overtreffend

Hoogtepunt van deze dag was het bijwonen van de pelgrimsviering in de kathedraal van Santiago. Ook al is dit bouwwerk uit de 11e eeuw velen al van afbeeldingen bekend, de werkelijkheid is indrukwekkend en overtreffend, zowel van buiten als van binnen. Het is majestueus gelegen in de historische binnenstad en wordt gekenmerkt door de verschillende bouwstijlen. De diverse torens zijn van verre al zichtbaar en vormen een baken voor de laatste etappe van de pelgrims.

De weg van Christus

Vandaag woonde onze pelgrimsgroep de zgn. pelgrimsmis bij. De kathedraal was stampvol met pelgrims uit de hele wereld. Bij aanvang werden de vertegenwoordigende landen welkom geheten. Parochievicaris Ad van der Helm concelebreerde in de H. Mis met een Amerikaanse bisschop als voorganger. In zijn homilie benadrukte hij dat de weg die de pelgrims zijn gegaan, de weg van Christus is: niet onze weg, maar Zijn weg. Onze taak is het, om deze weg ook na de bedevaart te blijven volgen. Niet voor niets bevindt zich in het Romaanse uitgangsportaal een afbeelding met de omega en alfa (de griekse letters voor einde en begin). Inderdaad in deze omgekeerde volgorde. De pelgrimstocht is immers het einde (de omega) en daarna begint het nieuwe leven (de alfa).

Schoonmaakploeg

Pater Johannes Pio mocht als concelebrant een Nederlandstalige voorbede doen. Op het altaar met het reliek van de Heilige Jacobus bad hij voor de geloofsgemeenschap Heilige Jacobus in Den Haag en met name voor de schoonmaakploeg die wekelijks de Haagse Jacobuskerk verzorgt. De thuisblijvers waren op deze wijze nadrukkelijk vertegenwoordigd op deze 6e dag van onze bedevaart.

Bota Fumeiro

Letterlijk hoogtepunt van de dag was het beroemde anderhalve meter hoge, 53 kg zware wierookvat in de kathedraal, de Bota Fumeiro. Aan een enorme kabel wordt dit door acht leden van een broederschap omhoog gehesen en met een enorme kracht heen en weer gezwaaid door de kerk tot plafondhoogte. Ad van der Helm had de eer een enorme schep wierook in dit vat te mogen doen. Deze bewieroking is een uiting van dankbaarheid en lof maar ook een mogelijkheid om onze zorgen in rook te laten opgaan, zoals medepelgrim Carel dat uitdrukte. Dit wierookvat wordt alleen op bijzondere feestdagen gebruikt. Maar ook als pelgrims een (forse) donatie doen. Als pelgrimsgroep van de H. Jacobus de Meerdere uit Den Haag hebben wij besloten om dit bedrag bij elkaar te leggen, waardoor de pelgrimsmis op deze wijze werd afgesloten, tot verrassing en genoegen van de vele honderden kerkgangers.

Eigenlijk best wel een goed idee zo’n ceremonie tegen vergoeding. Zullen we in onze Jacobus de kerkklokken laten luiden voor € 100 of extra wijwater bij het Asperges Me voor € 25?

De middag was vrij om op eigen gelegenheid Santiago te verkennen. Onder meer ontdekten wij bij een nadere rondgang in de kathedraal dat aan beide zijden van de voet van het altaar een beeld staat van Zebedeus en Salomé. De quizvraag waarom dit zo is, zullen wij alvast verklappen: het zijn de ouders van de H. Jacobus (en zijn broeder Johannes)!

Klik hier om het zwaaiende wierrookvat te bekijken