Heilige Thekla

Na de hectiek van het ontbijt, zijn we naar de kapel van de Heilige Thekla, in de kathedraal van Burgos vertrokken. We waren verrast door de 16 priesters op een maandag ochtend om gezamenlijk de eucharistie te vieren met een groep uit pelgrims uit Mexico. Niet alleen onze ziel werd gelaafd, de kapel op zich was al een balsem voor het netvlies. De apotheose van deze viering was het gezamenlijk zingen van alle pelgrims, Spaanse en Nederlandse, van het Salve Regina dat zelden eerder klonk zo mooi.

Karthuizers

Na de Heilige mis, iets heel anders, geen shopping, wel boodschappen doen, om proviand in te slaan voor de lunch/picknick later op de dag, in een gezellige overdekte markthal, met de meest verrukkelijke Spaanse delicatessen een groot feest van oogstrelende lekkernij. Op deze dag is de Heilige Clara van de partij, zonder erom te vragen heeft zij wederom voor prachtig weer gezorgd, beter nog, fantastisch loopweer. Na nog een kleine cortado, in het aangrenzende koffie shopje zetten wij koers per bus naar het nabijgelegen klooster Miraflores in Burgos. Van de kloosterorde, de Karthuizers, met klem; kloosterorde, want een leek zou kunnen denken dat het om een nobel kattenras zou gaan. (Een karthuizer is een wollige blauw/grijze kat, met amber kleurige ogen en een zeer mensvriendelijk karakter.) Kartuizer monniken leven sober “a bit on their own” behoudens het samen vieren dagelijks van de Eucharistie leven ze als bijna kluizenaars in hun gemeenschap. De kapel in het voormalige klooster overvalt ons met haar verpletterende schoonheid. Je “bek” valt open bij het zien van zoveel verguldsel, polychroom werk, dit alles van een enorme maatvoering. Voor een muntje gaat de verlichting aan die het retabel in glans en luister laat pronken. Hoe is het mogelijk dat mensenhanden dit kunnen maken. De voormalige sacristie herbergt nu een klein museum met grote kunstwerken van fabelachtige pracht. Dit is balsem voor het netvlies. Een waar genieten van ontzagwekkend vakmanschap, edelsmeedwerk, prachtige borduursels op kazuifels, schilderijen en trompe l’oeil en miniatuur beeldhouwwerk, voor ieders wat wil.

De Camino

Eenmaal buiten de muren van het klooster… de picknick. Heerlijk weer om buiten te peuzelen, van de lekkernijen te delen en te genieten. Na de lunch een korte rit, met onze bus, die ons pelgrims afzet middenin de weidsheid van het open veld waar een asfalt weg het looppad van zand en grind kruist; het begin van de Camino. Deze wandeling werd als een bijna spirituele ervaring beschouwd. Een ontroerend begin, nu echt richting Santiago. Dit zijn de eerste stappen van een weg die we de komende dagen nog meer zullen beschrijven.

León

Na dit eerste stukje lopen hebben we de bustocht vervolgd naar León, waar enkele de kathedraal van León hebben bezocht, ook wel het huis van licht genoemd, vanwege de immense hoeveelheid ramen.Eenmaal terug in het hotel werd de dag afgesloten met fantastische spijzen en dranken. Wederom voldaan kijken we vol goede moed uit naar de komende dagen, die stukken Camino zullen bevatten. Geen dag gaat voorbij zonder afsluiting onder de bezielende leiding van Ad van der Helm en Pater Johannes Pio. Nu hopen dat de Heilige Clara ons goed gezind wilt blijven.