Santo Dominigo de Silos

Na een heerlijke nachtrust vandaag weer vroeg op. Na het ontbijt vertrokken we richting Santo Dominigo de Silos. Genietend van het prachtige landschap en luisterend naar de cd met de (bijna) meditatieve Gregoriaans gezangen van de monniken van Silos kwamen we rond 10.30 aan. Op tijd voor de mis van 11.00 uur. Een bijzondere ervaring om dit zo mee te maken: dit keer niet alleen met ons reisgezelschap maar samen met veel lokale mensen en niet in het Nederlands maar in het Spaans. Nee, dit vormde geen belemmering maar was juist een verrijking. We waren op dat moment met z’n allen bij elkaar met dezelfde intentie, nl het vieren van de eucharistie. Op z’n moment vallen alle grenzen weg en alle barrières vervagen.
Daarna hebben we op het dorpsplein heerlijk genoten van een Spaanse lunch, terwijl anderen het prachtige Benedictijnse klooster bezochten. Dit klooster is al vanaf de 11e eeuw een pleisterplaats voor pelgrims naar Santiago. Ook speciaal is dat de monniken gouden platen hebben ontvangen voor hun cd’s, en dat er zich in het klooster een van de oudste apotheken van Spanje bevindt.

Burgos

Om 14.00 vertrokken we richting Burgos, de stad met een van de mooiste kathedralen van Spanje en een stopplaats voor de pelgrims onderweg naar Santiago. Tijdens onze stadswandeling hebben we 2 refugio’s gezien. Het hoogtepunt van de wandeling was de kathedraal zelf. Indrukwekkend van binnen en buiten. Sinds een paar jaar hebben de stenen die in de afgelopen eeuwen zwart waren geworden weer hun oorspronkelijke witte kleur terug, waardoor de kathedraal schitterend afstak tegen de strakblauwe hemel. Wij verheugen ons nu al op de viering die wij morgen daar mogen meemaken.
Na het diner hadden we nog een mooie dagsluiting waar er ruimte was ieders verhaal. Met een voldaan gevoel gingen we richting bed, lounge of terras.