De parochies Maria Sterre der Zee en de Vier Evangelisten gaan samen naar Lourdes

Met Pater Vincent Wang en Pastor Tom Kouijzer gaan we als RK Den Haag met zoveel mogelijk pelgrims naar Lourdes.

Het Thema in 2022 van Lourdes is: ga zeggen aan de priesters!

Een opdracht van Maria aan Bernadette op 2 maart 1858 bij de dertiende verschijning. Een bedevaart is drie reizen in één. Allereerst de ontmoeting met Maria en door haar, met God, Vader, Zoon en Heilige Geest. Als tweede je eigen reis naar Lourdes. Als derde de ontmoeting met mensen, onderweg en in Lourdes.

Lees hieronder de reisverslagen van dag tot dag (klik op de dag om het reisverslag te lezen):

Om 07.00 uur vertrokken we met 48 pelgrims van beide parochies van Den Haag met een bus van Kurpes naar Roosendaal. Daar wisselde de buschauffeurs van plaats en stapte nog 2 pelgrims in uit Roosendaal.

Met  een lunch pauze rond 12 uur gingen we voldaan en uitgerust verder het Franse land in. Bij Le Havre mochten we even uit de bus om de enorme grote brug over de Seine te bewonderen en ook even de benen te strekken, om 17.00 uur kwamen we aan in het klooster van Lisieux.

Na de bagage in de kamers geplaatst te hebben beginnen we eerst met een eucharistie viering in de Capel de Carmel, in de tuin van het klooster. Na een heerlijke gezellige en smakelijke maaltijd trok ieder zich terug in zijn kamer . Het was een vermoeiende maar ook heel bijzonder eerste dag.

Na een zeer sober ontbijt van wat stukjes stokbrood en jam, warme chocolade melk en jus d’orange begonnen we dag 2 van de bedevaart. Nadat alle koffers weer in de bus waren geplaatst ging Maria met de goede lopers wandelen naar de Basiliek van Lisieux. De overige pelgrims werden met de bus naar boven gereden. Vol verbazing hebben we allemaal genoten van de buiten kant van dit enorme bouwwerk maar zeker ook van de binnenkant van deze prachtige Basiliek!

Om 10.00 uur was de eucharistie viering in de Crypte van de Basiliek. Ongeveer 150 pelgrims, 3 bussen , waren hier bij aanwezig. Pater Vincent was de voorganger en vertelde dat hij even stil stond om zijn moeder in China te gedenken omdat ze deze dag 75 jaar was geworden. Het was een prachtige viering met mooie liederen die door Marijke duidelijk werden ingezet. Na de viering was er gelegenheid om beneden bij de kapel even langs te gaan bij de H Theresia die daar ligt. Ook de boekhandel en de souvenirwinkel en het museum werden bezocht.

Voor de lunch reden we naar Hotel Martin waar ook de zusters van het klooster de maaltijd verzorgde. Een zuster luide zingend en met de gitaar het gebed voor en na de maaltijd in. Ook hier waren we met veel pelgrims uit 3 bussen aanwezig. Het was heerlijk! Om 13.45 uur vertrokken we naar Niort. Na de tussen stop hebben we allen naar de film van Bernadette gekeken in de bus om alvast wat meer te weten over het leven van  Bernadette Soubirous als jong meisje en de verschijningen.

In het overnachtingshotel stond het diner al voor ons klaar. Moe maar zeer voldaan viel iedereen snel in slaap! Op naar dag 3 .

We waren al heel vroeg (06.15 uur ) beneden voor het ontbijt. Om 7.15 uur de koffers in de bus en 07.35 uur vertrokken we van uit Niort. Op naar Lourdes!! We hadden een gezellige tussenstop van benen strekken, een ijsje eten of een toiletbezoek. Het weer werd steeds mooier, de zon scheen volop!

Na het laatste deel van de Film van Bernadette gezien te hebben kwamen we om 13.30 uur aan bij hotel St. George in Lourdes. Hier stond al een heerlijke lunch op ons te wachten. Daarna de koffers uit de bus wat opfrissen en naar de grot om Maria gedag te zeggen. Ook de baden en de kaarsen huisjes zijn we langs gegaan.

Om 17.00 uur begon de Sacrament processie, dat was een indrukwekkend moment om van zo dichtbij te zien. De openingsviering voor de 3 bussen die al waren gearriveerd begon om 17.30 uur in de Bernadette kerk. Een mooie verkondiging van pastor Tom was een zeer goede start voor de bedevaart die nu echt gestart was.

Het was al vroeg dag. Vandaag om 8.30 uur vieren we de H. Mis aan de Grot waar Maria aan Bernadette is verschenen. Het zonnetje scheen al volop. Het was weer een mooi moment van deze reis. Vervolgens gingen we naar de Esplanade voor de groep foto op de trappen van de Rozenkrans kerk. De ochtend sloten we af met een heerlijk kopje koffie en een koekje voor het Accuille. Onder de boompjes was het koel in de schaduw. Er was nu even tijd voor een gezellig gesprekje tussen de pelgrims.

Na de lunch zijn we met de liefhebbers naar de bovenstad van Lourdes gelopen waar we even stilstonden bij het familiegraf van de ouders van Bernadette. Ook haar broers en verder naaste familie liggen hier begraven. Vervolgens de beelden fabriek waar bijna alle heiligen die er zijn staan afgebeeld. Ook zijn we door het Cachot gelopen waar Bernadette in armoede heeft geleefd. Halverwege de wandeling een terrasje om de dorst te lessen. Via Maison Peternelle en de Molen van Boly zijn we weer naar het hotel terug gelopen.

Na het diner was om 21.00 uur de lichtprocessie waar we allemaal in mee liepen. Weer zo een bijzonder moment in Lourdes waar iedereen naar uit keek. Met wel 1000 pelgrims je kaarsje omhoog als er Ave gezongen wordt dat is toch wel heel bijzonder. We gingen daarna moe maar zeer voldaan van een mooie dag naar bed.

Vandaag een dag voor ontspanning. Als eerste vertrok vanmorgen vroeg om 07.30 uur Pater Vincent Wang met een groep wandelaars naar Bartrès. Het zou een afstand van 4 km heen zijn, een viering in de parochiekerk van Bartrès en weer terug. 22 pelgrims hadden zich voor de excursie aangemeld. Groep 2 vertrok om 08.00 uur met de bus naar de pont D’ Espagne. Daar zijn prachtige watervallen, een heel mooi natuurgebied. Na de lunch gingen ze via de brug Napoleon door naar de Gavernie. Ook hier hebben ze zich heerlijk vermaakt en genoten van het prachtige weer. Je kan daar ook heerlijk een stukje wandelen en zelf ezeltje rijden. Rond 18.30 uur kwamen deze weer terug bij het hotel.

De pelgrims met zorg gingen ook met de bus de Pyreneeën in net als de pelgrims die na de lunch vertrokken . Ze kwamen allen zeer blij en met een aardig kleurtje van de zon weer terug voor de overheerlijke avond maaltijd. Ook een groep was er die zelf hun dag indeelde met het bidden van de Kruisweg, of gewoon wat winkeltjes kijken.

Deze ochtend begonnen we met de Internationale Eucharistie viering in de Pius X kerk. Deze kerk ligt onder de grond en is van beton gebouwd. Het lijkt op een omgekeerd schip van binnen en wordt ook wel de parkeergarage genoemd. Er kunnen wel 25 000 mensen in! Er zijn banken maar er is ook veel plaats voor rolstoelen voitures en brancards. Na de heerlijke lunch in het hotel gingen we allemaal weer naar de Bernadette kerk voor de viering van barmhartigheid. Het was een mooie viering met zang van een klein groepje van 5 dames waarvan er 1 het lied met de gitaar begeleide. Ook werd de barmhartigheid uitgebeeld in een rollenspel. Na afloop kon men langs de winkeltjes lopen en kijken, in het bijzonder het Limburgse winkeltje om nog wat souvenirs of presentjes te kopen voor mee naar huis te nemen! Jammer genoeg hadden we ook een paar zieken die ook aandacht nodig hadden. Deze avond kon ieder zijn gang gaan naar eigen idee. Meerdere gingen toch nog even kijken bij de lichtprocessie. Het was weer een mooie dag geweest waar de zon ook duidelijk aanwezig was.

Ook was er dag 6 om 17.00 uur nog de Sacrament processie waar de groep HVdP ook aan deelnam. Pater Vincent Wang begeleide de Bisschop en  liep ook mee wanneer de Bisschop het volk zegende met de monstrans waar het aller heiligste in geplaatst was.  Dit was ook een hele bijzondere viering die we buiten begonnen en in proseliet in de  Pius X eindigde.

Deze ochtend stond de Kruisweg op het programma. Om 10.30 uur vertrokken we met de hele groep naar het Heiligdom. Bij de Jozef poort splitste de groep. De goede lopers gingen met Pastor Tom de Grote Kruisweg bidden met de goud kleurige levensgrote beelden op de berg van Lourdes. Pastor Tom legde duidelijk uit welke personen er bij welke statie stonden en waarom ! Hij koppelde de statie gebeden terug naar deze tijd.

De pelgrims die minder goed te been waren gingen met Pater Vincent mee naar de kleine Kruisweg. De staties werden uitgebeeld op witte marmeren beelden die iedere statie uitbeelde. Pater Vincent koppelde bij iedere statie terug op het leven van Bernadette. Na de lunch in het hotel gingen we naar de Bernadette kerk voor de Eucharistie viering met de handoplegging.  Pastor Tom had een prachtige verkondiging en uitleg over de handoplegging. We zaten met de groep bij elkaar en aan het eind van de viering kwam pastor Tom zelf bij onze groep de handen opleggen wat vele pelgrims wel heel fijn vonden. Helma had deze dag de zorg voor het vaandel op zich genomen. Na deze viering gingen we met de hele groep afscheid nemen van Lourdes. Tegenover de grot begonnen we met een houten kruis, dit waren 2 gesprokkelde takjes waar met een touwtje een kruis van was gemaakt. Iedereen mocht het kruisje even vasthouden en in stilte zijn / haar zorg / gevoelens aan het kruisje toevertrouwen. Daarna gingen we naar de Kaarsen huisjes waar we onze kaarsen en ook de groepskaars branden en achter lieten. We liepen over de brug naar de kant van de grot en Serena gooide het kruisje midden op de brug in het water. Nu konden we de negatieve energie mee geven aan de Gave en alle positieve energie in ons rugzakje weer opslaan om mee naar huis te nemen. Tot slot liepen we met de hele groep door de grot om Maria te danken voor alles wat we ervaren hadden deze mooie dagen in Lourdes.

Na het diner kwamen we samen bij de bar van het hotel. Hier werden door Pater Vincent en Pastor Tom de devotionele ( kaarsen, geschenken voor thuis enz.) gezegend. We speelden een rondje bingo. Tijdens het verhaal van Bernadette werden er ook getallen genoemd die op je bingo blaadje stonden. Janny had de bingo gewonnen. Maria had voor iedereen een mooie balpen laten maken met RK Den Haag er op. Ook hadden we voor alle pelgrims een kleine herinnering aan Lourdes en dankte we Tom en Vincent met een mooi Maria beeldje. Sommigen gingen daarna snel naar de kamer, koffer pakken en lekker slapen. Morgen weer vroeg op!!

De dag van vertrek uit Lourdes. Om 6.15 uur was het ontbijt. Om 7 uur vertrokken we uit Lourdes. Dit was wel heel speciaal omdat de groep van de Nederlandse militaire bedevaart ook bij ons in het hotel logeerde. Ze stonden buiten opgesteld en liepen voor de bus uit naar het Heiligdom. Aan het einde van de winkelstraat scheide onze wegen. Vervolgens hielden we een stop na het ochtend gebed en een rondje koffie met koek in de bus.

Rond het middag uur de tweede stop en werden de lunchpakketten uitgedeeld. Na 3 kwartier voldaan van de maaltijd te zijn en de benen gestrekt te hebben gingen we weer verder. Om 17.00 uur kwamen we aan bij het klooster van Nevers. Nadat iedereen de sleutel had ontvangen en de koffer op de kamer had gebracht gingen we met de groep naar de tuin achter het klooster. Daar is de Jozef kapel waar Bernadette in verband met de zaligverklaring 2 keer is opgegraven en beide keren haar ongeschonden lichaam boven kwam. Na de tweede keer is haar lichaam in de glazen kist geplaatst en staat nu in de kapel van de kerk. Vele pelgrims kunnen op deze manier haar zien, bidden en afscheid nemen. Achter in de hoek van de tuin staat een heel mooi beeld van Maria met haar armen gespreid en aan haar voet een slang. Dit was de Maria eigenlijk zoals Bernadette haar had gezien bij de verschijning.

Om 18.30 uur was er een Eucharistie viering voor alle drie de bussen als definitief afsluiting van deze 9 daagde bedevaart. Daarna mochten we met alle pelgrims (150 personen) genieten van een heerlijke maaltijd. Weer moe en verlangend naar huis maar zeer voldaan maakte we ons klaar voor de nacht. Morgen de laatste reis dag!!

Dit is de laatste dag van onze bedevaart. We waren weer vroeg uit de veren. 6.30 uur ontbijt en om 7.30 uur vertrekken. In de bus begonnen we nadat we nog even wat waren uitgeslapen om 8.30 uur met het laatste reisgebed. Om 10.15 uur was de eerste stop. Daarna door naar Rancourt waar we om 13.30 aankwamen voor een warme 3 gangen lunch. Met nog 3 bussen waren we daar voor de laatste keer samen.
Een laatste stop hadden we bij Kortrijk om 16.40 uur. Daar zongen we eerst een ballonnen lied met allemaal in een grote kring. Daarna had Peter The een dankwoord namens alle pelgrims en een presentje voor onze chauffeur Jeroen. Ook waren Maria en Cisca aan de beurt voor al de energie en de tijd die ze voor de Lourdesreis gegeven hadden. Tot slot hielden we een afscheid rondje waarbij we in een rij steeds doorschoven om elkaar een woord van dank en afscheid te nemen. In de bus nog een laatste rondje om wat te drinken in welke vorm dan ook. Een rondje kaas en worst ging er ook nog in.
In Roosendaal nemen we afscheid van 2 pelgrims en onze chauffeur Jeroen. Om 20.30 uur zijn we weer terug bij de Emmauskerk! Dank Lourdes voor de fijne reis met vele nieuwe vrienden en de mooie saamhorigheid.