Kapel oud eik en duinen

bedevaart hemelvaartSinds 1988, toen pastoor Hofstede een oude traditie herstelde, vindt er ieder jaar op Hemelvaartsdag een bedevaart plaats naar de ruïne van een kapel uit de 12de eeuw, die zich op de begraafplaats van Eik en Duinen bevindt. De kapel is in de dertiende eeuw gebouwd en was gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten. In alle vroegte vertrekken er die dag vanaf alle kerklocaties in Den Haag groepjes mensen om op weg te gaan. Het is een bijzondere ervaring zo samen te lopen, in stilte, de rozenkrans biddend, in de langzaam wakker wordende stad.

29e keer dauwtrappen heeft op 25 mei 2017 een oecumenisch karakter

Dit jaar krijgt de bedevaart met Hemelvaart naar de Ruïne van de kapel op Oud Eijk en Duinen een bijzondere karakter. Vanwege 500 jaar Reformatie heeft parochievicaris Ad van der Helm, voorzitter van de Haagse Gemeenschap van Kerken, de protestantse kerken uitgenodigd mee te lopen. Het is mooi om in dit herdenkingsjaar van 500 jaar reformatie samen in gebed te wandelen naar de Ruïne die er al stond voordat deze scheiding tussen de kerk gebeurde. De afgelopen jaren is deze bedevaart met Hemelvaart uitgegroeid tot een gebeuren waarbij ruim honderd mensen aan deelnamen. Dit jaar zal het oecumenische karakter opnieuw aan deze bedevaart een speciale betekenis geven.

Wandelt u mee dit jaar?

Hieronder vindt u de vertrektijden op donderdag 25 mei van de diverse RK locaties.
05:30 uur: H. Antonius Abt, Scheveningseweg 233
05:30 uur: H. Jacobus de Meerdere, Parkstraat 65a
05:30 uur: H. Paschalis van Baylon, vertrek van Jacobus de Meerdere
05:45 uur: H. Ignatius van Loyola, Elandstraat 194
05:45 uur: Emmauskerk, Leyweg 930
05:45 uur: H. Martha, Hoefkade 623
06:00 uur: Pastoor van Ars, Aaltje Noorderwierstraat 4
06:15 uur: Maria Eik en Duinen, Loosduinse Hoofdstraat 4
06:30 uur: H. Agnes, Beeklaan 188
06:45 uur: Titus Brandsma, Kamperfoeliestraat 2
Om 07:00 uur lopen we in processie rondom de ruïne.
Aansluitend is er in de aula op de begraafplaats een oecumenische gebedsdienst, waar parochievicaris Van der Helm, ds Verhoeven en ds Nijwening zullen voorgaan. Ook de leden van de pastorale teams van de beide Haagse parochies zullen aanwezig zijn.
Daarna is er tijd voor koffie en ontmoeting.