Vanuit parochies komen berichten dat criminelen geld proberen afhandig te maken door een whatsapp berichtje te sturen uit naam van bijvoorbeeld de pastoor. Helaas gebeurt dit ook binnen onze parochie Maria Sterre der Zee. Internetcriminelen geven zich in zo’n bericht of in een e-mail uit voor parochiepriester en sporen de ontvangers aan om geld over te maken. Ze misbruiken in deze berichten bijvoorbeeld de naam van pastoor Langerhuizen.

Graag willen wij uw aandacht vragen voor dergelijke incidenten zodat iedereen alert blijft.

Wat gebeurt er?

Criminelen halen telefoonnummers van parochiewebsites en gebruiken deze om nepberichten te versturen. Parochiebestuurders en vrijwilligers ontvangen een whatsappbericht waarin de verzender bijvoorbeeld zegt de pastoor te zijn. Soms worden ook e-mails verstuurd. Het nep e-mailadres wijkt vaak maar heel weinig af van het echte e-mailadres van de pastoor.

Alertheid is belangrijk

Alertheid is ook bij gebruik van whatsapp geboden. Graag willen parochiebestuur en pastoraal team u melden dat zij nooit via een whatsappbericht om geld vragen. Een bericht namens de parochie via whatsapp is bij deze altijd nep.

Is er sprake van een datalek?

Als u een phishing mail of -whatsappbericht ontvangt en niet op een link, knop of bijlage in het bericht hebt geklikt, is het niet waarschijnlijk dat dit bericht schade heeft toegebracht. Het enkele feit dat u de phishing mail hebt ontvangen en geopend, is nog geen beveiligingsincident of datalek. Het is wel belangrijk dat u de phishing mail of whatsapp direct verwijdert.

Wat als u wel op een link in een phishing mail hebt geklikt? In dat geval is er sprake van een beveiligingsincident. De contactpersoon die binnen de parochie verantwoordelijk is voor de AVG en de veiligheid van persoonsgegevens, kan in dat geval samen met een systeembeheerder onderzoeken hoe groot de schade is en wat er verder zou moeten gebeuren. De contactpersonen zijn het parochiesecretariaat en de heer Mekking.

Voor vragen kunt u bij hen terecht.

parochiesecretariaat@rkdenhaag.nl / 070-820 98 66

d.mekking@rkdenhaag.nl / 06-40 83 03 61

(Bron: https://www.rkkerk.nl/avg-nieuws-parochies-signaleren-oplichtingspoging-via-whatsapp/ )

Foto ter illustratie. Bron: Pixabay.nl