Sinds de actie in september begon, is in onze parochie meer dan 15.000 Euro ingezameld voor de parochie in Oekraïne – en voor een groot deel ook weer uitgegeven. De Grieks-katholieke parochie in Tsjernivtsi heeft acht generatoren ontvangen. Sommige worden op diverse plaatsen in de stad en regio gebruikt. Andere zijn vervoerd naar het oosten van Oekraïne naar plaatsen met slachtoffers en zware beschadigingen door de aanvallen van het Russische leger. Dagelijks krijgen we berichten over aanvallen op de stroomvoorziening. Daarom zijn er van de ontvangen giften inmiddels ook twee apparaten voor noodstroomvoorziening (Uninterruptable Power Supply) gekocht en verstuurd.

Voor de kerstpakketten hebben we vooral levensmiddelen ingekocht, die langdurig houdbaar en voedzaam zijn, klaar of na opwarmen geschikt voor gebruik. Het zijn dozen met blikken en pakken leverpastei, tonijn, cervelaatworst, knakworstjes, bruine bonensoep, goulashsoep, kaas, thee, chocomel, noten, appelstroop, kaas en vitaminetabletten. Maar ook etenswaren die bij de kerstmaaltijd horen, zoals kerststollen, chocolade en koekjes. Inmiddels zijn ook deze producten in Oekraïne aangekomen en pastoor Vasil Hasynets en zijn medewerkers gaan ermee langs behoeftige gezinnen en alleenstaanden uit de parochie en nu daar verblijvende vluchtelingen uit Oost-Oekraïne. Er bestaat behoefte aan thermo-ondergoed, dus ook dat hebben we inmiddels gekocht en naar Oekraïne laten vervoeren.

Voor het transport en de administratie werken we samen met de Stichting Oekraïners in Nederland: er zijn al meer dan 80 minibusjes met goederen van Nederland naar Oekraïne gereden: minstens één keer per week. Tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van Vrijwilligersdag heeft Alena Boer van de ambassadeur van Oekraïne in Nederland een bevestiging van haar werk voor deze stichting gekregen.

De winter in Oekraïne duurt nog lang en de gevolgen van de voortdurende oorlog zullen nog langer worden gevoeld, dus onze steun blijft nodig. In overleg met de parochie in Oekraïne en de Stichting Oekraïners in Nederland zullen we bekijken wat we met de financiële bijdrage uit onze parochie in de komende maanden kunnen doen. We denken bijvoorbeeld aan producten voor persoonlijke verzorging en aan alles waarmee mensen zich warm kunnen houden.

Graag bedanken wij alle parochianen die hun solidariteit hebben getoond door in de afgelopen tijd een gift over te maken en daarmee deze actie tot een groot succes hebben gemaakt.

U kunt doneren op het IBAN-nummer van onze parochie: NL60 RABO 0301 0505 03 t.n.v. RK Parochie Maria Sterre der Zee, onder vermelding van ‘Oekraïne’.

Van harte bedankt voor uw gift.

Alena Boer, Sacha van Rooijen, Dolf Langerhuizen en Michiel Timmerman