De aanvalsoorlog van Rusland tegen Oekraïne is nu ruim een jaar aan de gang met onvoorstelbaar veel menselijk leed en verwoesting van steden en dorpen. Volgens journalisten zijn veel inwoners moe van de oorlog, maar zij en de leiding van het land kunnen de oorlog niet stoppen, want die komt van buiten. En wij kunnen dus ook niet stoppen met ons gebed en de materiële steun, die we zo goed mogelijk afstemmen met wat vanuit Oekraïne wordt gevraagd.

De opbrengst van de actie voor Oekraïne in onze parochie is nu gestegen tot iets meer dan 20.000 Euro. Daarvan is ongeveer 80%, ofwel 16.000 euro besteed en in Oekraïne aangekomen, bij de parochie van Vader Vasil Hasynets in Tsjernivtsi. In het vorige nummer van Stella Maris stonden foto’s van zijn parochianen met delen van het kerstpakket. Inmiddels hebben we ook foto’s ontvangen van de verzonden dozen met waspoeder en zaklampen. Ook de standkachels, slaapzakhoezen en UPS acculaders zijn inmiddels in de parochie in Tsjernivtsi en op andere plaatsen in Oekraïne in gebruik. Vader Hasynets heeft in zijn nevenfunctie als militaire kapelaan, vergelijkbaar met onze aalmoezeniers, veel contacten door het land en daarmee ook een goede kijk op wat er
buiten zijn parochie en stad nodig is.

Inmiddels hebben we weer verschillende artikelen gekocht, waaraan behoefte is, en ook deze gaan zo snel mogelijk naar Oekraïne:

  • Draagbare ‘power stations’: snel oplaadbare accu’s met een flinke capaciteit, vele malen kunnen worden opgeladen en ontladen: te gebruiken overal waar geen elektriciteit is;
  • Medische spalken voor armen, vingers, benen en tenen of als nekkraag;
  • Werkhandschoenen: snij-werende handschoenen voor allerlei klussen binnen en buiten;
  • Voetwarmers;
  • Textiel: ondergoed en thermogoed;
  • Pijnstillers, vitaminen en energierepen.

Met Pasen wordt de paascake, een soort Panettone, die in de kerk is gewijd, met versierde eieren en droge worst op de tafel gezet. Ter gelegenheid van dit grootste christelijke feest van het jaar willen wij ook artikelen sturen voor paaspakketten, zoals chocolade-eitjes, paasbrood en droge worst.

Natuurlijk besteden we eerst het geld dat we nog over hebben, maar de behoefte aan de genoemde producten is heel groot. Ook uw financiële steun blijft daarom nodig.
Dank u hartelijk voor uw solidariteit en uw gulle giften.

Alena Boer, Dolf Langerhuizen, Michiel Timmerman, Monique Meeussen

Als u wilt bijdragen kan dat op het IBAN-nummer van onze parochie: NL60 RABO 0301 0505 03 t.n.v. RK Parochie Maria Sterre der Zee, onder vermelding van ‘Oekraïne’.